Matematik

Vektorer i 3D

18. april 2013 af halilkøse (Slettet) - Niveau: A-niveau

Der er givet følgende oplysninger:

A(4,0,0) ,  B(1,6,4)  ,  C(7,-2,-2)   ,  D(8,-4,13)

Beregn afstanden fra D til planen α gennem A,B og C?

Bestem koordinaterne til projektionen af D på α?

Find den spidse vinkel mellem α og xy-planen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Bestem først ligningen for planen α gennem A, B og C. Indsæt så punkt D's koordinater i formlen for afstanden fra et punkt til en plan.

Hvis d er den beregnede afstand, og n er en normalvektor til planen α, findes projektionen PD D på α som det ene af de to punkter med stedvektoren

OPD = OD ±d·n/|n|


Svar #2
18. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Ligningen for planen α bestemmes således:

 

vektor AB = (1-4, 6-0, 4-0) = (-3,6,4)

vektor AC = (7-4,-2-0,-2-0) = (3,-2,-2)

 

Ved hjælp af krydsproduktet kan jeg bestemme normalvektoren til planen α:

 

vektor AB x vektor AB = (-4,6,-12) = normalvektor

Det findes vha. TI-89 CrossP ([-3,6,4],[3,-2,-2]) = (-4,6,-12)

 

For at finde planens ligning, så indsætter jeg normalvektoren og f.eks punktet A i ligningen:

a(x-x0) + b(y-y0) + c(z-z0) = 0

-4(x-4) + 6(y-0) -12(z-0) = 0

-4x + 16 + 6y -12z = 0

-4x +6y -12z + 16 = 0

Nu kan man endelig udregne afstanden fra punkt D til planen:

dist(P,α) = ι ax1 + by+ cz1 + d ι / √ a2 + b+ c2

                = -4*8 + 6*(-4) + (-12)*13 + 16 / √ (-4)2 + 62 + (-12)2

                = 14


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det ser rigtigt ud. Normalvektoren til planen findes dog som AB × AC (der er vist en tastefejl). I udtrykket for afstanden skal der benyttes parenteser omkring brøkens tæller og nævner, og omkring alle de led, som kvadratroden opererer over.

Den spidse vinkel mellem planen α og xy-planen findes som den spidse vinkel mellem de to planers normalvektorer.


Svar #4
18. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Jeg vil gerne finde koordinaterne til projektionen af D på α:

Kan du uddybe denne svar

Hvis d er den beregnede afstand, og n er en normalvektor til planen α, findes projektionen PD D på α som det ene af de to punkter med stedvektoren


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo uddybet i form af selve udtrykket. Man kommer til projektionen PD af punktet D på α ved først at gå til punktet D og så gå afstanden ±d i retningen af planens normalvektor n . Med det rigtige fortegnsvalg kommer man til punktet PD .


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. april 2013 af mathon

 

                  OPD = OD  ± ( d/|n|n

                  OPD = OD  ± ( 14 / 14n

hvor
                  OPD = OD  + n = [8,-4,13] + [-4,6,-12] = [4,2,1]
matcher
                  

                  -44 + 62 - 121 + 16   =   0

    Da en stedvektor og det punkt, den er stedvektor for, har samme koordinater,
    er
                  PD = (4,2,1)


 


Svar #7
18. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Jeres metode er mere simpelt og hurtigere end den metode jeg fandt frem til et resultat:

 

Bestem koordinaterne til projektionen af D på α:

planen ligning:                 (-4)x + 6y - 12z + 16 = 0        dvs. normalvektor = ( -4 , 6 , -12 )

fast punkt D:                     D(8,-4,13)

parameterfremstilling:   x = 8 - 4t      y = (-4) + 6t      z = 13 - 12t

                                            -4(8-4t) + 6((-4)+6t) - 12(13-12t) + 16 = 0

                                             -32 + 16t - 24 + 36t - 156 + 144t + 16 = 0

                                              196t - 196 = 0

                                               196t           = 196

                                                t                 = 196/196

                                                t                 = 1

Dvs. koordinaterne er:    x = 8 -4*1   y = (-4) + 6*1    z = 13 -12*1

                                               = 4             =  2                    = 1

                          


Svar #8
18. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Hvordan klarer jeg det sidste spørgsmål

Bestem den spidse vinkel mellem α og xy-plan?

?jeg skal bruge formlem:

 

cos v = normalvektor prik normalvektor (retningsvektor) / √normalvektor * normalvektor (retningsvektor)


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Læs forklaringen sidst i #3.

Find en normalvektor for xy-planen, og benyt vektoren n som normalvektor til planen α .


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. april 2013 af mathon

"Den spidse vinkel mellem planen α og xy-planen findes som den spidse vinkel mellem de to planers normalvektorer."

       xy-planen har bl.a. normalvektoren
                                                                            n1 = [0,0,1]

                             | nn1 | = |n| • |n1| • cos(vspids)

                             | [-4,6,-12] • [0,0,1] | = 14 • 1 • cos(vspids)

                             12 = 14 • cos(vspids)

                             vspids = cos-1(6/7) = 31,0º


 

 

                         


Svar #11
19. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Super, mange tak skal i have

Skriv et svar til: Vektorer i 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.