Matematik

Forkort en brøk

20. april 2013 af RGMathias (Slettet)

Hej.
Opgaven lyder

Forkort brøken
(2x^2-8x+6)/(x^2-9)
Jeg tænker, at man på en eller anden måde skal faktorisere tælleren, men hvordan?
TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. april 2013 af SuneChr

Tæller:

Sæt 2 udenfor parentes, faktorisér parentesen ved at finde rødderne.

Nævner:

Benyt   (a + b)(a - b) = a2 - b2  som er en af kvadratsætningerne.

Forkort til sidst.


Svar #2
20. april 2013 af RGMathias (Slettet)

Se vedhæftede fil, hvis du kan. tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er ikke noget vedhæftet. Benyt fremgangsmåden i #1.


Svar #4
20. april 2013 af RGMathias (Slettet)

Yep, har beregnet rødderne og har fået det til
Rod 1 = 17 og rod 2 = 15
så skal de vel sættes ind på x pladsen så der står

(2*172-8*15+6)/(x-3)*(x+3)

Men sår går jeg i stå, hvad skal jeg så? :O


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er helt galt. man benytter rødderne til at faktorisere 2.-gradspolynomiet. Hvis x = r1 og x = r2 er rødderne i 2.-gradspolynomiet ax2 + bx + c, har man

ax2 + bx + c = a·(x-r1)·(x-r2)

Sæt 2 uden for parentes i tælleren og faktoriser så:

2x2 -8x +6 = 2 · (x2 -4x +3) = 2 · (x-1) · (x-3)


Svar #6
20. april 2013 af RGMathias (Slettet)

Hmmmm :s
Er med indtil det sidste trin hvor du skriver 2 · (x-1) · (x-3) hvordan finder du frem til det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man kan enten benytte rodformlen for 2.-gradsligningens rødder, eller man kan hurtigt se, at rødderne er 1 og 3, da

r1·r2 = 3, og r1 + r2 = 4


Svar #8
20. april 2013 af RGMathias (Slettet)

Hmm, tror jeg er med.
Takker for hjælpen, og fortsat god weekend.


Skriv et svar til: Forkort en brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.