Matematik

find b og a

21. april 2013 af laramks (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal finde en formel for udregningen for a og b i (1,4) og (4,8)

problemet er det er udfra denne forskriften y=b*x^a. 

 

jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. 

kan I hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Indsæt de to punkters koordinater hver for sig i forskriften. Derved fremkommer to ligninger til bstemmelse af a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. april 2013 af Krabasken (Slettet)

y = b * x^a

Indsæt (1,4)

4 = b * 1^a = b * 1 = b  .............  Altså: b = 4

Indsæt (4,8) samt det fundne b:

8 = 4 * 4^a

4^a = 8/4 = 2  .....................  tag log på begge sider

a * log4 = log2

a = log2 / log4 = 1/2


Svar #3
21. april 2013 af laramks (Slettet)

Tak begge to :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2013 af Stats

Lad os se:

Vi betegner et punkt P(x,y) du har to punkter P(x1,y1) og P(x2,y2)

Vi har to ligninget med to ubekendte

f(x1)=y1 og f(x2)=y2

Det vil sige:

Vi kan isolere b, da b i denne funktion er den sammen

Det vil sige at vi kan sætte dem samme

Vi kan nu gange over kors og får:

Vi dividere med ax1 på venstre siden og højre siden og dividere med y1 på venstre siden og højresiden.

Vi bruger postensregler ved division.

Vi smider potensen over på modsatte side.

Og herved har vi formlen for a

Lad os nu finde formlen for b.

Og vi har en formel for b

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er en udmærket fremgangsmåde for en eksponentiel udvikling. Her er der dog tale om en potensfunktion, så formlerne bliver lidt anderledes. Opgaven er allerede løst i #2.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. april 2013 af Stats

Ok, det så jeg ikke lige. Jeg beklager..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. april 2013 af Euroman28

Ja når det er Potens-funktioner, så skal du bruge følgende formel for at bestemme a i en potensfunktion.

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: find b og a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.