Matematik

Vis linjen er vinkelret og beregn skæringspunktet?

26. april 2013 af Basseluft (Slettet) - Niveau: B-niveau

Skal vise at linjerne er vinkel ret med hinanden uden at tegne den.

min linje l = x+3y-9 = 0 og min linje m= -3x + y -2 =0

og så finde skæringspunket mellem dem:

Må være y=m o.s.v ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2013 af mathon

 

      l:  har normalvektor
                                             nl = [1,3]

      m:  har normalvektor
                                             nm = [-3,1]

         Hvad gælder om ortogonale vektorer?


Svar #2
26. april 2013 af Basseluft (Slettet)

Det har jeg ikke lært noget om endnu det der :) 

kan man gøre det på andre måder? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2013 af Stats

a)

Der gælder også følgende formel:

For to linjer l: a1·x+b og m: a2x+b

er vinkeltrette hvis, og kun hvis

a1·a2=-1

b)

Du sætter ym=ylig med hinanden og derved isolere x i den fremkommende ligning.

x er første koodinaten til skæringspunktet. og du finder y ved at indsætte x i en af ligningerne

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. april 2013 af mathon

 

                                      l:        y = -(1/3)x +3 

                                      m:      y = 3x + 2

                    Hvad gælder om hældningskoefficienterne for ortogonale linjer jvf #3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2013 af Stats

Ved en multiplikation af koefficienten, hvis det giver -1, er de ortogonale ifølge Matematik-112 (formelsamling til gymnasie elever)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2013 af mathon

da
                                -(1/3) • 3 = -1

                  er l og m altså ortogonale   :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. april 2013 af mathon

skæring kræver:

                                     x + 3y - 9  =  -3x + y - 2


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. april 2013 af Stats

...

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #9
26. april 2013 af Basseluft (Slettet)

Super :) find skæringspunket?

x+3y=9
-3x+y=1

x+3y=9
-9x+3y=3
___________
-10x=6
x=-10/6 = -5/3

er det ikke forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. april 2013 af Stats

Dette er en meget god forklaring

Hvis de to linier har hældningskoefficienterne a1 og a2, er vektorerne n1 = (a1,-1) hhv. n2 = (a2,-1) en normalvektor til de respektive linier. De to linier er vinkelrette på hinanden, hvis n1n2 = 0, altså hvis

a1·a2 + (-1)·(-1) = 0 , eller

a1·a2 = -1

(skrevet af Andersen11 i et andet forum indlæg)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #11
26. april 2013 af Basseluft (Slettet)

Nogle der kan fortælle med hvad (x,y) skæringspunkt er? :)

Ved ikke om jeg har regne rigtigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. april 2013 af Stats

l:        y = -(1/3)x +3
m:      y = 3x + 2

y=y dvs.

 -(1/3)x +3 = 3x + 2

og ligningen løses:

3 -2= 3x +(1/3)x ⇔

1= (10/3)x ⇔

1 / (10/3) = x ⇔

10 / 3 = x

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Vis linjen er vinkelret og beregn skæringspunktet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.