Matematik

Bestem konstanterne a, b, c og d således, at funktionen j bliver kontinuert og differentiabel i punkterne A og B

29. april 2013 af Santa123Claus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har fået til opgave at bestemme konstanterne a, b, c og d, sådan så funktion j bliver kontinuert og differentiabel i punkterne A og B. (funktion og grafen er vedlagt som .JPG)

Punkterne A og B er givet ved: A=(1;j(1)) og B=(3,j(3))

tror ikke jeg helt forstår spørgsmålet.

Vedhæftet fil: 14.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen j(x) er defineret stykkevis ved tre forskellige forskrifter. Forskrifterne skifter ved x = 1 og ved x = 3. Man skal afpasse konstanterne a, b, c, og d så at den samlede funktion er kontinuert og differentiabel i de to punkter, hvor forskrifterne skifter udtryk.

Kalder vi

j1(x) = ax + b ,

j2(x) = -0,65x2 +2,45x -0,3

j3(x) = cx + d

skal der derfor gælde

j1(1) = j2(1),

j2(3) = j3(3)

j1'(1) = j2'(1)

j2'(3) = j3'(3) ,

hvilket giver 4 ligninger til bestemmelse af a, b, c og d.


Svar #2
29. april 2013 af Santa123Claus (Slettet)

undskyld, ikke sikker på jeg helt forstår?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad forstår du ikke i forklaringen? Forstår du ikke, hvad det vil sige, at en funktion er kontinuert eller differentiabel?


Svar #4
29. april 2013 af Santa123Claus (Slettet)

ja nok det


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

At en funktion er kontinuert betyder, løst sagt, at dens graf er sammenhængende -- der er ikke spring på den.

At en funktion er differentiabel betyder, løst sagt, at dens graf er glat -- der er ikke knæk på grafen.

De steder, hvor der kan være tale om spring eller knæk, er ved x = 1 og x = 3, hvor funktionens forskrift ændrer udtryk. Ved at sørge for, at de fire ligninger i #1 er opfyldt, sikrer man sig, at funktionen går glat og uden knæk fra den ene forskrift til den næste i den stykkevise definition. De fire ligninger giver fire betingelser for de fire konstanter a, b, c og d.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. maj 2013 af aatgsue (Slettet)

hej

jeg sidder med samme opgave og jeg har fået nogen underlige tal

kan jeg lige få noget jælp? :)

SE BORT FRA DET VEDHÆFTEDE. se indlægget under

Vedhæftet fil:ehhy.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. maj 2013 af aatgsue (Slettet)

hov glemte at sætte x-værdier til 1 og 3

se den her vedhæftede fil

Vedhæftet fil:ehhyg.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er ikke korrekt. Du har et "x" i resultatet for b, og du har ikke differentieret j3(x) korrekt.

Umiddelbart aflæser man, at

a = j2'(1) = -1,30·1 +2,45 = 1,15

og

c = j2'(3) = -1,30·3 + 2,45 = -1,45 .

Derefter indsætter man i

j1(1) = j2(1) til

a·1 + b = -0,65·12 +2,45·1 - 0,3 ,

og i i3(3) = j2(3) til

c·3 + d = -0,65·32 + 2,45·3 - 0,3 ,

dvs.

b = -0,65 + 2,45 -0,3 -1,15 = 1,50 - 1,15 = 0,35

d = -5,85 + 7,35 -0,3 +4,35 = 11,70 -6,15 = 5,55


Skriv et svar til: Bestem konstanterne a, b, c og d således, at funktionen j bliver kontinuert og differentiabel i punkterne A og B

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.