Matematik

Bestem væskens temperatur udfra ligning, hjælp?

02. maj 2013 af Owens (Slettet)

I en model for afkøling af en bestemt væske kan væskens temperatur T (målt i ºC) som funktion af tiden t (målt i timer) beskrives ved følgende sammenhæng:  T=21+59·e^(-1,66·t)  

a) Bestem væskens temperatur efter 1 time, og beskriv betydningen af tallet 21.  

b) Bestem, hvor lang tid der går, før væskens temperatur er 30 ºC .

 

Help anyone?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2013 af mathon

a)

                                T(t) = 21 + 59e-1,66·t

væskens temperatur efter 1 time

                                T(1) = 21 + 59e-1,66·1

                                                   21ºC er er omgivelsernes temperatur


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2013 af mathon

b) Bestem, hvor lang tid der går, før væskens temperatur er 30 ºC

                                T = 21 + 59e-1,66·t

                                (T - 21) =  59e-1,66·t

                                e-1,66·t = ((T - 21) / 59)

                                e1,66·t = (59 / (T - 21))

                                1,66 • t = ln(59 / (T - 21))

                        t = ln(59 / (T - 21)) / 1,66

                     


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Supplement til # 1  " 21ºC er er omgivelsernes temperatur"

- fordi de 21 fås ved at sætte t = 0, dvs. vi er ved begyndelsen af processen.

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2013 af mathon

korrigeret supplement
til #1:

                21 grader er temperaturen efter "lang" tid

 

              for t                 T(t) = 21

              da e-1,66· kun er ganske lidt større end 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Så sandt - så sandt!

Tak for korrektionen  ;-)


Svar #6
02. maj 2013 af Owens (Slettet)

Jeg takker og bukker!


Skriv et svar til: Bestem væskens temperatur udfra ligning, hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.