Matematik

Reducer

08. maj 2013 af Jennnns (Slettet) - Niveau: C-niveau

            X4-Y4
_________________

       ( X2 + Y2) (X-Y)

 

 

      X2Q2-Y2
_________________

        xQ+Y

 

 

Har ikke set disse former for reducering før, håber jeg kan få noget hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt kvadratsætninger til at faktorisere tællerne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2013 af mathon

 

                                  x4 - y4              (x2)2 - (y2)2         (x2 + y2) (x2 - y2)
                          ------------------ =  -------------------- =  ---------------------               x ≠ y
                           (x2 + y2) (x - y)      (x2 + y2) (x - y)       (x2 + y2) (x - y)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

...med

        (x2 + y2) · (x2 - y2)           (x2 + y2) · (x + y) · (x - y)
 =   --------------------------  =   ---------------------------------- ,          x ≠ y , x2 + y2 > 0 .
          (x2 + y2) · (x - y)                       (x2 + y2) ·(x - y)


Svar #4
08. maj 2013 af Jennnns (Slettet)

Tak for hjælpen, vil prøve mig frem med den anden


Svar #5
08. maj 2013 af Jennnns (Slettet)

     X2Q2-Y2

_________________ = 

    XQ+Y

 

X2 (Q+Y) (Q-Y)
_________________ =

 

        XQ+Y

      X*X (Q+Y) (Q-Y)

_________________ =

        X*(Q+Y)

 XQ-Y

Ser det rigtigt ud ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, det er ikke rigtigt. Benyt kvadratsætningen a2 - b2 = (a+b)(a-b) til at faktorisere tælleren.

(x2q2 - y2) / (xq + y) = (xq + y)·(xq - y) / (xq + y) = ...

Måske er det det, du ender med, men mellemregningerne hænger ikke sammen med resultatet.


Skriv et svar til: Reducer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.