Fysik

Nogen der kan forklare mig hvad jeg skal gøre her?

09. maj 2013 af Crolly (Slettet) - Niveau: B-niveau

Rumstationen MIR´s sidste mission var en planlagt rejse mod afgrunden, ned i Stillehavet den 23. marts 2001.
Vi regner med, at fra en højde på 100 km, falder et brudstykke fra MIR lodret ned mod Stillehavet.  Tyngdeaccelerationen regnes konstant lig med 9.7 m/s2 under faldet. Vi regner endvidere med at brudstykket ikke havde nogen lodret fart inden faldet.

 

Hvis der ikke var luftmodstand, kunne den fart brudstykket rammer havoverfladen med, beregnes ved at se på omdannelsen af potentialenergi i 100 km højde til kinetisk energi ved havoverfladen. Beregn denne fart og sammenlign med sp. b). (Bemærk at det ikke er nødvendigt at kende brudstykkets masse for at kunne svare på spørgsmålet. Men du kan, hvis du synes det er nemmere, bruge massen oplyst nedenfor).

 

Please - er der nogen der kan forklare mig hvordan jeg beregner denne opgave? Forstår simpelthen ikke hvad jeg skal?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Se på ændringen i potentiel og kinetisk energi med en faldhøjde på 100km , hvor man ser bort fra luftmodstand.


Svar #2
09. maj 2013 af Crolly (Slettet)

Ekin = mv^2 / 2

Kan man bruge denne formel til først at beregne den kinetiske energi ved havoverfladen. Derefter kan man måske redegøre for at kinetisk energi er lig med ændring i potentiel energi... Er det korrekt forstået?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ændringen i potentiel energi er

ΔEpot = -mgh

hvor h = 100km .

Ændringen i kinetisk energi er

ΔEkin = (1/2)m·(v2 - v02) = (1/2)m·v2

idet starthastigheden er 0. Da vi ser bort fra luftmodstand gælder der

ΔEpot = -ΔEkin , hvorfor

mgh = (1/2)mv2 .

Da man kender h og g kan man så beregne v.


Svar #4
09. maj 2013 af Crolly (Slettet)

Tusin tusind tak Andersen11 - det hjalp mig virkelig virkelig meget! Du er igen min redningsmand!


Svar #5
09. maj 2013 af Crolly (Slettet)

v = ? (g ?h / ½)
v = ? (9,7 m/s ?100000 m / ½)
= 440,45 m/s

Men kan det virkelig passe?


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. maj 2013 af mathon

 

               m g h = (1/2) m v2

               g h = (1/2) v2

               v = (2 • g • h)1/2

               v = [ 2 • (9,7 m/s2) • (105 m) ]1/2 = 1.392,84 m/s = 5.014,22 km/h

 


Svar #7
10. maj 2013 af Crolly (Slettet)

Tusind tak mathon


Skriv et svar til: Nogen der kan forklare mig hvad jeg skal gøre her?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.