Kemi
pH i en buffer opløsning
15. oktober 2005 af
Katen (Slettet)
Hejsa
Jeg fået i en buffer opgave en pH = 9,4977, men i facitlisten står der 9,2
Beregn pH i en buffer bestående af NH(3) og NH(4)-
Der er afvejet 10,5 g (NH(4))(2)SO(4)
Giver en stofmægde på: 10,5g/132,14 mol/g=0,079466
25 ml 10 w/w % NH(3) vand
Giver en stofmængde på :
n=c*V=5,6224mol/L*0,025L=0,14 mol
Opløsningen er i alt 1500 mL
pKs=9,25
Indsat i bufferligningen giver det en pH på 9,2?
Hvad gør jeg forkert - jeg har en ide om, at jeg bør inddrage 1500 mL, men plejer man ikke at sige, at vands molmængde er ubetydenede (eller hvordan man nu formulere det)?
Et andet spørgsmål:
Når jeg skal beregne konc. ud fra:
NaH(2)PO(4),H2O - skal her lægges en vand til eller hvordan sakl der forsåtes??
Na(2)HPO(4), 7 H2O for her kan jeg godt se, at der sakl lægges 7 vand til.
For vandet sakl tages med, når man beregner ligevægt koncentrationer ik?
Hvilken en af den er syren?
NaH(2)PO(4) - er det denne der er syre pga. den nemest (har 2 H'er)? kan smide et H ?
Dens Pks værdi værdi er lav, men så er det vel en base
Na(2)HPO(4),
Når den har smidt et H, så....
har middel pKs værdi
Arh kan ikke helt huske, hvordan man så hvilken en af dem der var en syre.
Tror mest på det med, at det er ud fra pKs, at man kan se, om det er en masse eller syre.
Nogle der kan give mig den præcis diff. ?
Tak til dem, der gider at svare på nogle af spørgsmålene - i løbet af ferien, kommer der nok lige flere spørgsmål, når jeg lige får samlet op på de tabte tråde.
Kath.
Jeg fået i en buffer opgave en pH = 9,4977, men i facitlisten står der 9,2
Beregn pH i en buffer bestående af NH(3) og NH(4)-
Der er afvejet 10,5 g (NH(4))(2)SO(4)
Giver en stofmægde på: 10,5g/132,14 mol/g=0,079466
25 ml 10 w/w % NH(3) vand
Giver en stofmængde på :
n=c*V=5,6224mol/L*0,025L=0,14 mol
Opløsningen er i alt 1500 mL
pKs=9,25
Indsat i bufferligningen giver det en pH på 9,2?
Hvad gør jeg forkert - jeg har en ide om, at jeg bør inddrage 1500 mL, men plejer man ikke at sige, at vands molmængde er ubetydenede (eller hvordan man nu formulere det)?
Et andet spørgsmål:
Når jeg skal beregne konc. ud fra:
NaH(2)PO(4),H2O - skal her lægges en vand til eller hvordan sakl der forsåtes??
Na(2)HPO(4), 7 H2O for her kan jeg godt se, at der sakl lægges 7 vand til.
For vandet sakl tages med, når man beregner ligevægt koncentrationer ik?
Hvilken en af den er syren?
NaH(2)PO(4) - er det denne der er syre pga. den nemest (har 2 H'er)? kan smide et H ?
Dens Pks værdi værdi er lav, men så er det vel en base
Na(2)HPO(4),
Når den har smidt et H, så....
har middel pKs værdi
Arh kan ikke helt huske, hvordan man så hvilken en af dem der var en syre.
Tror mest på det med, at det er ud fra pKs, at man kan se, om det er en masse eller syre.
Nogle der kan give mig den præcis diff. ?
Tak til dem, der gider at svare på nogle af spørgsmålene - i løbet af ferien, kommer der nok lige flere spørgsmål, når jeg lige får samlet op på de tabte tråde.
Kath.
Svar #1
16. oktober 2005 af MaHvi (Slettet)
Det var godt nok mange spørgsmål men nu skal jeg se om jeg kan hjælpe dig med nogle af dem.
-I den første har du simpelthen lavet en lille "glemmefejl". Der hvor du beregner stofmængden af NH4+ har du glemt at gange diammoniumsulfat-stofmængden med 2, da der jo er 2 ammonium i stoffet :-) Ellers har du gjort det helt rigtigt.
-Når du skal beregne stofmængden af et stof der i fast form indeholder vand, skal vandet selvfølgelig medregnes, da det også bidrager til vægten af stoffet. Altså, hvis du skal lave nogle beregninger ud fra den afvejede mængde af det faste stof, bliver du nødt til at medregne vandet i stofmængdeberegningen. Ligeså snart stoffet opløses i vand kan du se bort fra vandet, da vand jo er opløsningsmidlet!
- Jo lavere pKa-værdi jo stærkere syre. Den som har to hydrogenatomer tilbage vil have lettere ved af afgive et H+ end ved at optage et H+ (stærkere syre). Den som kun har et H+ tilbage vil have lettere ved at optage et H+ end at afgive det sidste hydrogenatom (stærkere base). Ergo er den første en syre og den sidste en base i forhold til hinanden. Husk du har med et puffersystem at gøre.
Håber det var nok hjælp, ellers må du lige skrive igen
-I den første har du simpelthen lavet en lille "glemmefejl". Der hvor du beregner stofmængden af NH4+ har du glemt at gange diammoniumsulfat-stofmængden med 2, da der jo er 2 ammonium i stoffet :-) Ellers har du gjort det helt rigtigt.
-Når du skal beregne stofmængden af et stof der i fast form indeholder vand, skal vandet selvfølgelig medregnes, da det også bidrager til vægten af stoffet. Altså, hvis du skal lave nogle beregninger ud fra den afvejede mængde af det faste stof, bliver du nødt til at medregne vandet i stofmængdeberegningen. Ligeså snart stoffet opløses i vand kan du se bort fra vandet, da vand jo er opløsningsmidlet!
- Jo lavere pKa-værdi jo stærkere syre. Den som har to hydrogenatomer tilbage vil have lettere ved af afgive et H+ end ved at optage et H+ (stærkere syre). Den som kun har et H+ tilbage vil have lettere ved at optage et H+ end at afgive det sidste hydrogenatom (stærkere base). Ergo er den første en syre og den sidste en base i forhold til hinanden. Husk du har med et puffersystem at gøre.
Håber det var nok hjælp, ellers må du lige skrive igen
Svar #2
16. oktober 2005 af Katen (Slettet)
Hej
Tak for svarene - ser lige på dem i morgen - gider ikke i aften - vi er heldige at have ferie.
Katen
Tak for svarene - ser lige på dem i morgen - gider ikke i aften - vi er heldige at have ferie.
Katen
Skriv et svar til: pH i en buffer opløsning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
