Fysik

Fysik opgave, hjælp?

15. maj 2013 af Fideller (Slettet)

Hej, jeg har denne opgave som jeg ikke kan løse. Opgaven lyder: Lyset fra en He-Ne-laser sendes ind i en såkaldt termosøjle, der måler lysstrålernes effekt til 0,5 mW. Lysets bølgelængde er 633 nm.

a) Hvad er gitterkonstanten i meter?

b) Hvor stor en vinkel afbøjer gitteret lyset? (første orden, dvs. for den første plet på hver side)

Håber nogen kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2013 af peter lind

Der mangler en hel del oplysninger


Svar #2
15. maj 2013 af Fideller (Slettet)

Det er desværre kun det der står...


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2013 af peter lind

Umuligt. Såørgsmålene har begge relation til et gitter, som der ikke ellers nævnes noget om


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2013 af mathon

    Du har ikke oplyst antal gitterridser pr. mm


Svar #5
15. maj 2013 af Fideller (Slettet)

Min fejl har set forkert spørgsmålet lyder: Lyset fra en He-Ne-laser sendes gennem et gitter med 600 ridser pr.mm og hen mod en skærm, hvor der dannes et antal pletter.


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj 2013 af mathon

a)

                 d = (1 mm) / 600 = (600-1) mm ≈ 0,0016667 mm = 1666,7 nm


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. maj 2013 af mathon

b)

                  d • sin(φ1) = 1 • λ                        0 < φ1 < 90º


Svar #8
15. maj 2013 af Fideller (Slettet)

Hvad betyder det der tegn i b'eren? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. maj 2013 af mathon

måske har du den
som
                                        d • sin(θn) = n • λ                        0 < θ1 < 90º

                                         φ1 = θ1 er afbøjningsvinklen for 1.ordens pletten

                                          φ og θ er græske bogstaver - anvendt i matematikken


Svar #10
15. maj 2013 af Fideller (Slettet)

arhh smart, men nej har den ikke. tak for hjælpen :)


Svar #11
16. maj 2013 af Fideller (Slettet)

En anden måde at regne b på?


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. maj 2013 af mathon

#7


b)

                  d • sin(φ1) = 1 • λ                        0 < φ1 < 90º

                  sin(φ1) = λ/d = (633 nm) / (1666,7 nm) = 0,379792

                  φ1 = sin-1(0,379792) = 22,3º


Skriv et svar til: Fysik opgave, hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.