Matematik

Bestem den effektive rente

22. maj 2013 af MONEYMAKER2200 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg sidder med en opgave om rentens regning og er lidt forvirret over dette.

 

Jeg har et annuitetslån hvor jeg har følgende info:

Nettoprovenu = 4.200.000

Nominel rente i % p.a (renten tilskrives kvartårligt) = 6,00

Løbetid i år = 30

Omkostninger ved låneoptagelse:

- Lånesagsgebyr = 2.000

- Kurtage i % af kursværdien 0,25

- Stempel afgift i % af hovedstolen = 1,5

- Tinglysningsafgift = 1.400

Adminstrationsbidrag pr. år i % af hovedstolen = 0,6.

Mit spørgsmål er hvordan beregner jeg hovedstolen og den effektive rente.

Jeg får den nominelle rente pr. termin til at være 1,47%

Den effektive rente pr. år til at være 6,00%

og den effektive rente pr. termin til at være 1,47%.

men det giver det samme som den nominelle og det kan jo ikke passe.

Jeg ville sætte stor pris på hvis der er nogen der kan komme med en super god forklaring på dette og evt. eksempel

Venlig Hilsen

Undertegnet


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2013 af peter lind

Metoden til at udregn den effektive rente er i praksis noget kompliceret. Man omregner alle beløb til et givet tidspunkt normalt start eller slut på pengestrømmene. Dette gøres med en ukendt rente som man bare kan kalde r. Til det pågældende tidspunkt skal indtægter og udgifter balancere. Det giver en ligning til bestemmelse af r. Ligningen vil være en polynomium ligning med samme ordens som antal år. Hvis det forløber over 20 år har man altså e 20 grads ligning. Denne kan i almindelighed kun løses numerisk


Skriv et svar til: Bestem den effektive rente

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.