Matematik

Tegn graferne for f og g, og bestem arealet af M.

26. maj 2013 af simonlinn (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har problemer med denne opgave. Opgave 14 her: http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/101213_stx_MAT_B.ashx

 

Jeg har tegnet graferne i CAS, men kan ikke huske hvordan man bestemmer arealet for at finde to grænser. Jeg har ingen noter og kan hellere ikke finde noget på nettet.

 

Jeg ved ikke om det er rigtigt men skal man sige; solve(f(x)-g(x),x) --> x=-3, x=0 og x=3?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Du er godt på  vej, finde skæringspunkterne mellem de to funktioner, og integrere så op over deres differens, fra -3 til 3. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. maj 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

og du har jo allerede fundet skæringspunkterne så arealet er bare: 

|int_-3^3(f(x)-g(x)dx|


Svar #3
26. maj 2013 af simonlinn (Slettet)

Okay, tusind tak.. Men hvad mener du med finde skæringspunkterne.. Er det, det bestemte integral (3,-3) til f(x)-g(x)? Jeg får 36=36??

 

Eller er det grænserne 3 til 0, da opgaven nævner første kvadrant?


Brugbart svar (2)

Svar #4
26. maj 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Du har fundet skæringspunkterne, ved at solve(f(x)=g(x),x). de beder kun om arealet i 1.kvadrant, dvs. du integrerer fra 0 til 3. My mistake, havde ikke lige læst opgaven. 

så integrerer du f(x)-g(x) fra 0 til 3, og tager den numeriske værdi til resultatet, da arealet skal være positivt. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. maj 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

jeg får arealet til at være 27/4


Svar #6
26. maj 2013 af simonlinn (Slettet)

Okay, men arealet er så 27/4=27/2? Hvordan kan det være? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2013 af SuneChr

Det er kun arealet af punktmængden M, der ligger i 1. kvadrant, der ønskes beregnet.

Vi får derfor, da g(x) ligger øverst i 1. kvadrant:


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. maj 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Hvordan har du gjort? Bare integrer f(x)-g(x) fra 0 til 3 på din lommeregner, så giver det dig arealet, muligvis med et forkert fortegn, men det kan du se bort fra, da arealet pr. definition er positivt. 


Svar #9
26. maj 2013 af simonlinn (Slettet)

nåår, min fejl. Jeg havde et af lig med tegn i stedet for minus.. Men jeg får -27/4. Skal jeg bare se bort fra minusset, da det er første kvadrant?


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. maj 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Arealet er positivt, at du får minus, betyder bare at g(x) ligger over f(x) på det der interval, fortegnet er ligegyldigt. 


Svar #11
26. maj 2013 af simonlinn (Slettet)

Okay, tusind tak.. Hvordan vil man så lave opgave b?


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. maj 2013 af SuneChr

b)   Find ligningerne for de to vandrette tangenter for  f(x) .


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. maj 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Ja, det er en dårlig opgave, du skal løse ligningen f(x)=b, for b således at der kun er 2 mulige x-løsninger. 

Tror som #12, at du skal sjusse dig frem til vha. grafen, at de to steder hvor en vandret streg kan skære f(x) to steder, er ved de to ekstremumspunkter. 

De ligger ved henholdsvis x=±2

Så skal du finde de tilhørende y-værdier, dvs. f(2) og f(-2), det er så de to værdier af b, for hvilken y=b skærer f(x) to steder. 

jeg får b= 2/3 og b=34/3


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. maj 2013 af SuneChr

# 13  Der er ikke tale om at sjusse sig frem.  Løsningen er den simple,  b = f (± 2)    da  f '(± 2)  =  0


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. maj 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Det er der da, du har jo ikke noget bevis for, at der ikke findes andre værdier af b, hvor den vandrette linje skærer grafen to steder. 


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. maj 2013 af SuneChr

# 15

Jo, der er bevis for alle b ∈ R  om antallet af elementer i  { (x ; y) | y  =  b } ∩ { (x ; y) | f (x)  =  b }  er 1, 2 eller 3 .

Man beviser, ved at lave fortegnsdiskussion på f ' .


Brugbart svar (0)

Svar #17
27. maj 2013 af Spontaneous-123 (Slettet)

Ja, men det skal du jo så vise... Ellers er opgaven ikke besvaret fuldstændigt.


Skriv et svar til: Tegn graferne for f og g, og bestem arealet af M.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.