Biologi

eksamen spørgsmål C -Blodkredsløbet

27. maj 2013 af ljsp (Slettet)

hej jeg sidder og har problemmer med et enkelt spørsmål, er det sidste jeg mangler for at være klar til min eksamen så, ville blive glad for hjælp.

Forklar hvilke ændringer der sker i kroppen, når den gennem længere tid udsættes for arbejde der belaster kredsløbet. 

på forhånd tak

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. maj 2013 af Dulugtergrimt

Jeg regner med, at der tales om muskelarbejde. Det kan være en fordel at man deler svaret op, så man ikke sidder og snakker om 600 ting samtidigt, fordi man bliver distraheret af noget, man skal huske at sige.

Lad os tage udgangspunkt i en person i hvile ved stuetemperatur: Er der noget specielt ved ham? Han er måske placeret i sofaen og glor TV. Hans blodtryk er normalt (ca. 120/90) og hans puls er normal (ca. 60 slag/minut). Hans blodkredsløb er præget af aktivering af parasympatikus; dvs. at blodårerne i de indre organer, såsom tarmsystemet og lever er store og åbne, og der er meget blodtilførsel hertil. Omvendt er der lav blodtilførsel til hud og muskler; de er ikke nødvendige, og bliver derfor ikke prioriteret. Mandens vejrtrækning er også normal og ligger mellem 14 og 20 vejrtrækninger/minut.

Nu antager vi så, at manden pludseligt får den idé at han vil løbe et maraton nu. Han rejser sig derfor op og begynder at spæne afsted. Hvad sker der? Jo, for det første begynder hans binyrer at arbejde. De begynder at lave adrenalin, der smides ud i blodet og pumpes rundt i kroppen. Adrenalin virker udvidende på blodkar i muskler og hjerte, det udvider bronkierne i lungerne og det får hjertet til at slå hurtigere.

Ad muskler) Hvis musklerne arbejder, så er der et øget iltbehov. Dette betyder, at der skal en øget blodtilførsel til. Dette kan vi gøre på 2 måder: Enten kan vi trykke blodet derud med større kraft (hæve blodtrykket ved at øge pulsen) eller vi åbne op for blodårerne så mere blod kan strømme derud. Det er en kombination af disse to ting der sker.

Ad hjerte) Som vi nævnte skal pulsen op. Det sker ved adrenalin, der stimulerer receptorer i hjertet.

Ad lungerne) Hvis der er et øget iltkrav, så kræver det også at vi kan få et øget ilt-indtag. Dette sker ved at afslappe bronkiemuskulaturen -> Bronkierne udvides -> Større overflade at optage ilt over -> ilt optages i højere grad til blodet.

Så langt så godt. Men hvad sker der ellers?

Jo, hvis blodkarrene i hele kroppen alle var udvidet på samme tid, så ville der ikke være blod nok til at fylde det hele ud. Der ville simpelthen ske det, at systemet på ingen måde var fyldt, og blodtrykket ville dale til 0. Derfor er det hensigtsmæssigt, at når adrenalin pumpes rundt og musklernes blodårer udvides, så lukker de indre organers blodårer sig sammen. På den måde prioriterer kroppen det, der er nødvendigt.

Musklerne kører på energi i form af ATP, og ATP får de fra nedbrydning af forskellige næringsstoffer. Nærliggende for musklerne er det at begynde med sukker i blodet. Men vil det betyde at blodsukkeret falder? Nej. For kroppen har et kæmpe organ der sidder og regulerer blodsukkeret. Når blodsukkeret falder, så omdannes aminosyrer og andre stoffer til glucose i leveren, som så sendes ud i blodet til brug i muskelvævet og hjernen.

Hvis forbrændingen i muskler er anaerob, dvs. der ikke er ilt nok til stede (ved meget intensivt muskelarbejde) så vil musklerne sidde og danne energi ved at danne glukose om til laktat. Denne laktat (mælkesyre) smides ud i blodet, og ryger videre til leveren, som omdanner det tilbage til glukose. Leveren mister energi på dette, men den er bygget sådan, at den skal understøtte muskler og hjerne med den energi, som disse organer nu skal bruge. Derfor er den ligeglad. At vi smider mælkesyre ud i blodet gør naturligvis blodet surere end normalt, dvs. pH falder. At pH falder registreres i hjernen, der sætter respirationsfrekvensen op. Når respirationsfrekvensen sættes op, så forsvinder der mere CO2 fra blodet. CO2 indgår i den ligevægt, vi kalder bicarbonatbufferen, som sikrer at kroppen er i et nogenlunde konstant pH-interval. Ligevægten er:

H2CO3 <=> H+ + HCO3- <=> H2O + CO2

Det ses ud fra ligevægten, at hvis vi fjerner CO2, så fjerner vi H+ og fjerner vi H+ så modarbejder vi den forsuring af kroppens miljø, som ellers sker. Vores respirationsfrekvens sættes derfor op, og den forbliver deroppe også selv efter vi er stoppet med at løbe, man er "forpustet", for at få betalt den "iltgæld" som ligger i vævene og få kroppens pH tilbage til normal.

Til sidst er der selvfølgelig også fedtforbrændingen, som går igang efter et stykke tid. Fedt mobiliseres fra fedtvævet via adrenalin og sendes til leveren. Her laves fedtsyrer om til acetyl-CoA, der så omdannes til ketonstoffer, som sendes ud i blodet. Ketonstofferne optages af muskler, tilbagedannes til acetyl-CoA, og der kan herefter dannes energi ud fra dette. Det er dog påkrævet, at det er en aerob forbrænding, da acetyl-CoA indgår i citronsyrecyklus, og denne kan ikke køre, hvis der ikke er ilt til stede.


Svar #2
28. maj 2013 af ljsp (Slettet)

mange tak for hjælpen, var et meget brugligt svar :)


Skriv et svar til: eksamen spørgsmål C -Blodkredsløbet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.