Matematik

Linjen l er give ved ligningen y=ax-3....

28. maj 2013 af Basseluft (Slettet) - Niveau: B-niveau

Linjen l er give ved ligningen y=ax-3 hvor a er et reelt tal, og linjen m = 2y-4x=1

l : y=ax-3
m : 2y-4x=1 ⇔ 2y=1+4x ⇔ y= 1+4x / 2

a) Bestem a således at linjen l indeholder P(1,2)

y=ax-3 ⇔ 2=a*1-3 ⇔ 2+3 = a*1 ⇔ 5 = a


b) Bestem a således at linjerne l og m er ortogonale ?

Den forstår jeg ikke helt den sidste her?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

To linier i planen er ortogonale (vinkelrette på hinanden), hvis produktet af deres hældningskoefficienter er lig med -1 .

Bestem hældningskoefficienten am for linien m. I spm b) skal a da være lig med -1/am .


Svar #2
28. maj 2013 af Basseluft (Slettet)

Så al * am = -1 ? kan jeg lige se hvordan jeg skal komme videre her? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er korrekt.


Svar #4
28. maj 2013 af Basseluft (Slettet)

Kan du ikke hjælpe mig lidt videre ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Skriv ligningen for linien m på formen  y = am·x + bm . Så er a i spm. b) givet ved

a = -1/am .

Du har jo næsten resultatet i #0.


Svar #6
28. maj 2013 af Basseluft (Slettet)

Altså jeg skal bare sætte a ind i linje m for at få am ? og bm " må være al" ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, du skal skrive ligningen for linien "m" på formen  y = am·x + bm , så du kan aflæse den linies hældningskoefficient am . Man skal bestemme hældningskoefficienten a for linien l, så de to linier er ortogonale. Det giver, at

a = -1 / am .

Linien m er givet ved ligningen 2y -4x = 1, dvs y = 2x + (1/2). Heraf ses, at linien m har hældningskoefficienten am = 2 , hvorfor linien l skal have hældningskoefficienten

a = -1/am = -1/2 .


Skriv et svar til: Linjen l er give ved ligningen y=ax-3....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.