Kemi

Diverse småspørgsmål til htx-eksamensopgaver

29. maj 2013 af KemiskeKetty (Slettet) - Niveau: A-niveau

Lidt hint til forskellige gamle htx-eksamensopgaver. Opgaverne kan selvfølgelig findes på uvm's side ... det er nok kun relevant, hvis du selv sidder og bøvler med netop disse :=)

 

SPØRGSMÅL:

1. løsningen på opgave 5 delspørgsmål b og c fra 26.maj 2009 sættet, da vi virkelig ikke kan løse dem
2. opgave 4 spørgsmål c fra 27 aug. 2012  hvor man skal give et bud på en metode, denne form for spørgsmål støder vi ind i flere gange, hvor vi ikke aner hvad vi skal svare!
3. løsningen på opgave 4 spørgsmål d i opgavesættet fra 27 aug. 2012 bestem aktiveringen energien ud fra et arrhenius plot. Vi synes vi mangler data
4. opgave 1 spørgsmål b fra 31 maj 2010 - systematisk navngivning, som ikke lige er til at løse
5. opgave 1 spørgsmål b fra 26. maj 2009 - strukturformel for det aldehyd som dannes når et bestemt stof oxideres
6. opgave 4 spørgsmål a i sættes fra august 2009

 

SVAR:

add 1) 
b) I opstiller en ligevægtsskema og får noget i stil med          start - x  |  5x  |  3x  |  x
for I har en bunke fast stof, og for hver formelenhed der bliver opløst, bliver der dannet 5 gange så mange mol calciumioner, 3 gange så meget phosphat og lige så meget hydroxid.
I opg a opskrev I ligevægtsloven  Ko = [calciumioner]^5*[phosphat]^3*[hydroxid]
Så sætter I bare ind og isolerer x.
Ko = 10^-36 M^-9 = (5x)^5 * (3x)^3 * x = 225 x^9 <=> (10^-36 M^-9)/225  =  x^9   .... og så tag den 9. rod på begge sider.
Nu har I stofmængdekoncentrationen af det der er blevet opløst ... den kan I gange med den molare masse (så får I g/L) og så gange med 1000, så får I mg/L. Og som vi så ofte har talt om, så skal en talværdi til en enhed der gør brug af præfix som milli, mikro eller lignende gerne være i størrelsesordenen 2-3 cifre ... jeg får 27,5mg/L  så resultatet er rimeligt troværdigt med ovenstående tommelfingerregel.

add 2) Sådan et spørgsmål, hvor der helt sikkert er flere mulige svar. Men I har lavet substitution af alkaner i 2.g og den kunne måske give et hint, selvom der her skal være tale om en kvantitativ metode, hvor I brugte kvalitativ metode i 2g. Men I får dannet benzoesyre og saltsyre. Stofferne på venstre side er uden syrebaseegenskaber - så en metode kunne være at følge pH. En anden metode kunne være at fælde chloridionerne med sølvioner (det har I gjort så tit) - altså titrering med enten base eller sølvnitrat.
Jeg skal ikke være helt afvisende overfor om der kunne være en tredje metode ... men disse to er oplagte for jer med jeres baggrund (og stort set hele landet har lavet substitution af en alkan i 2g)

add 3) Et arrhenius plot er jo så fantastisk, at hældningen er lig med  -(Ea/R) ... så den er simpelthen så nem som den kan blive! Bare find hældningen af kurven og gang den værdi med R (vær opmærksom på at vælge den R med de rigtige enheder!!!). Og I vælger selvfølgelig bare to punkter i enderne af tendenslinjen som er nemme at aflæse.
- og husk at kommentere, at I selvfølgelig regner med at der er en nogenlunde fornuftig R2 værdi

add 4)  2-amino-3-phenylpropansyre ... sådan må det være, ikke?

add 5) Den samme stregformel en gang til - blot erstattes alkoholgruppen/hydroxygruppen med en aldehydgruppe - og I husker at fjerne noget hydrogen i den forbindelse! Stregformlen finder I  i bilaget!

add 6) Håber det er tydeligt at det er uorganisk kemi - her har I tre reaktionstyper - fælding, syrebase og redox. Fælding kræver at noget ikke fast går sammen og danner noget fast. Her er det noget rod, idet faste stoffer indgår som reaktanter i både I og II. Syrebasekemi kræver  at hydroner skifter plads ... og redoxkemi kræver at enkelte atomer skifter oxidationstrin. Kom igen :)


Skriv et svar til: Diverse småspørgsmål til htx-eksamensopgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.