Matematik

Bestem en ligning for tangenten

29. maj 2013 af Heymamaa (Slettet)

Hej

Jeg har en matematik opgave for til i morgen, og sidder lidt fast, håber på hjælp :)

Funktion g er bestemt ved g(x)=-x2+bx+c.

hvor b og c er konstanterne. Det oplyses, at graferne for f og g har en fælles tangent i t i punktet P(1,f(1).

a) Bestem en ligning for tangenten t, og bestem konstanterne b og c.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2013 af mette48 (Slettet)

Tror du ikke det ville være smart at du lagde hele opgaven ind, hele den oprindelige opgavetekst


Svar #2
29. maj 2013 af Heymamaa (Slettet)

Jo det kan jeg sagtens, men jeg har kun brug for hjælp til c. Jeg har lavet de andre :)

Opgave 1:

En funktion f er bestemt ved f(x)=x3+6x2+9x.
a) Tegn grafen for f, og bestem funktionens nulpunkter.
b) Bestem monotoniforholdene for f.
En anden funktion g er bestemt ved g(x)=-x2+bx+c
hvor b og c er konstanter. Det oplyses at graferne for f og g har en fælles tangent t i punktet P(1,f(1).


c) Bestem en ligning for tangenten t, og bestem konstanterne.


Brugbart svar (2)

Svar #3
29. maj 2013 af mette48 (Slettet)

Da de to grafer har en fælles tangent i (1, (f)) er det nødvendigt at du oplyser funktionen f(x)

f(x)=x3+6x2+9x  f(1)=16    p=(1,16)

g(x)=-x2+bx+c går også gennem (1,16)

Hældning: f'(x)=3x2+12x+9   ⇒ f'(1)=24

g'(x)=-2x+b  ⇒ g'(1)=-2+b

sæt f'(1)=g'(1) og isoler b

indsæt b i g(1)=16 og isoler c


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2013 af Sophie1111 (Slettet)

Nej du har den ikke for til imorgen, du har haft den til eksamen! Hvorfor snyde? Håber ikke du fik hjælp i rette tid :-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er Opg 9 i STX Mat A eksamenssættet fra tidligere i dag. Opgaven er også diskuteret i en anden tråd i matematikforumet. Eksamen blev afviklet kl 09:00 - 14:00 , dvs. den sluttede for knap 5 timer siden. Tråden blev derfor oprettet, mens eksamen stadig blev afviklet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2013 af mette48 (Slettet)

Pokkers! Det var ikke meningen.

Kan I ikke gøre os, der ikke har tilknytning til gymnasiet mere, om hvornår det er eksamen.

En rød tekst over skærmen: I dag er der eksamen A mat  fra ... til...

så vi ikke kommer til at hjælpe uden at være klar over det.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Denne tråd fra i går https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1350054 forsøgte at gøre opmærksom på det; men ikke alle når jo at læse det.

Eksamenskalenderen kan findes på uvm.dk

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Kalendere-og-oversigter-for-gymnasiale-uddannelsers-proever-og-eksamen


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

g(x) = -x^2 + bx + c

g'(x) = -2x + b..............g'(1) = -2*1 + b = 24...............b = 26

g(1) = -(1^2) + 26*1 + c = 16................c = -9

g(x) = -x^2 + 26x - 9

Se vedhæftede skitse

;-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. juli 2013 af Sigøjnerblod (Slettet)

Årh, jeg ved godt det hele står der, men jeg forstår det ikke!

#8 - hvor kommer - 2 fra? og hvorfor ganger du med 1? Og har du bare smidt c'et væk? 

 

g'(x) = -2x + b..............g'(1) = -2*1 + b = 24...............b = 26


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. juli 2013 af Krabasken (Slettet)

Vi skal jo ha' fat i differentialkvotienten af g(x) for at finde hældningen for x=1, altså skal vi differentiere den

g(x) = -x2 + bx + c          Vi differentierer efter den helt almindelige regel   (a*xn)' = n*a*x(n-1)

(-x2)' = -2x,        (bx)' = b,      c' = 0        altså

g'(x) = -2x + b

osv.

- bedre nu?  -  ellers kom igen :-)

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. juli 2013 af Sigøjnerblod (Slettet)

Årh ja, selvfølgelig. Mange tak, det reddede lige min dag! :)))


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.