Matematik

bestemmelse af forskrift for eksponentielt voksende funktion.

29. maj 2013 af Thost (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg ved ikke hvordan jeg skal bestemme forskriften ud fra følgende informationer:

om en eksponentiel funktion f oplyses, at

f(1)=10 og f(4)=80

bestem en forskrift for f.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2013 af peter lind

Funktionen har forskriften y=b*ax. Indsæt de 2 punkter og du har 2 ligninger med 2 ubekendte som du må løse. Dividerer du de 2 ligninger med hinanden går b ud


Svar #2
29. maj 2013 af Thost (Slettet)

Det vil jeg prøve.

tak :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2013 af mathon

Du har
                                  f(x) = y = b • ax
og dermed
                                  y2/y1 = ax2-x1                     som ved indsættelse giver

                                  80/10 = a4-1

                                  23 = a3

                                  2 = a

       og
                                  b = y1 / ax1

                                  b = 10 / 21 = 5

                          f(x) = 5 • 2x


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2013 af woopss (Slettet)

Ud fra oplysningerne kan du skrive 2 punkter op, som ligger på grafen... punkterne (x1,y1) og (x2,y2) har følgende værdier hhv. (1,10) og (4,80),

Den eksponentielle funktion er givet ved f(x)=b*ax

Du finder a ved formlen: x2-x1√(y2/y1)=a

Og b findes ved at isolere b i forskriften: y1/ax1=b


Svar #5
29. maj 2013 af Thost (Slettet)

tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: bestemmelse af forskrift for eksponentielt voksende funktion.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.