Matematik

hjælp mig inden det går helt galt!

02. juni 2013 af mimikna (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen. er der ikke en venlig sjæl, der kan hjælpe mig med opg 2 og 3 eller give et hint til hvordan de løses, da jeg virkelig er på bar bund! 

Ps: i opg 1 har jeg beregnet s.hastigheden ved at omskrive de 1600 m til mm og dernæst dividere med det antal mio år der er givet i opgaven. 

 

Tak på forhånd

Vedhæftet fil: mat opg.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

2. Beregn sedimentationshastigheden, og beregn hvor lang tid det tager at falde afstanden 4000 m med den hastighed.

3. Beregn sedimentationshastigheden ud fra oplysningen om dybde og tid. Isoler så partiklens radius fra udtrykket for sedimentationshastigheden.


Svar #2
02. juni 2013 af mimikna (Slettet)

2) hvor skal jeg indsætte de 4000m i formlen for sedimen.hastig... henne? på V_s' plads? :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis du taler om Opg 2, skal du følge forklaringen i #1. De 3,6 mio år har ikke noget med det spm. at gøre. Størrelserne kommer ud i SI-enheder. De kan så omregnes til andre enheder, hvis det er ønsket.


Svar #4
02. juni 2013 af mimikna (Slettet)

#3: jamen, hvad søren skal jeg så dividere med, hvis du siger at de 3,6 mio år ikke har noget med det spgm at gøre? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

I spm 2 skal man beregne en tid. Dette spm. har ikke noget specielt med spm 1 at gøre.

Benyt kornstørrelsen til at beregne sedimentationshastigheden for dette sandskorn. Beregn dernæst den tid det tager at bevæge sig 4000 m med denne hastighed, som forklaret i #1.


Svar #6
02. juni 2013 af mimikna (Slettet)

kunne det tænkes at det så var formlen Δs/Δt jeg skulle bruge - dvs (0-4000000mm)/(0-???).... eller .. hmm vi mangler en tid,t 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man benytter definitionen for hastighed

v = Δs/Δt

Man kender v og Δs og kan så beregne tiden Δt .


Svar #8
02. juni 2013 af mimikna (Slettet)

#6 - det du skriver er for at beregne hvor lang tid det tager sandkornet at nå bunden ved en vanddybde på 4000m, det forstår jeg nu tak, men hvordan jeg beregner sedi.hastig. forstår jeg stadigvæk ikke :( Jeg prøver at gøre som i opg 1 hvor jeg sagde 1600000mm/3,6år --> men alligevel forstår jeg ikke hvad jeg skal dividere med i opg 2 - vi har jo ikke fået opgivet andet end kornstr. og vanddybden(4000m) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal indsætte de kendte oplysninger i udtrykket for sedimentationshastigheden

Vs = 2r2·g·(ρk - ρv) / (9η)

og så beregne tiden Δt af

Δt = Δs / Vs 


Svar #10
02. juni 2013 af mimikna (Slettet)

Okay tusind tak har forstået det nu :) Har bare et sidste spg, hvad med i opg 3, hvordan skal den beregnes? skal jeg isolere pk da vi gerne vil udregne lerpartiklens størrelse? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, man skal beregne r ved at følge forklaringen i #1. Det er angivet i opgaven, at g, ρk, ρv og η er de samme, som i spm 2.


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. juni 2013 af mumilumi (Slettet)

# 10 - kiggede lige på opgaven, skal r isoleres som r^s eller bare r? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvis man isolerer r, isolerer man r. Jeg ved ikke, hvad du mener med r^s . Hvor forekommer det?


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. juni 2013 af mumilumi (Slettet)

mente r^2. i formlen står der jo r^2 - så når r skal isoleres på f.eks. nspire, skal man så sige solve(......,r^2) eller bare solve(...,r)? 

 

altså jeg har prøvet at løse opgaven og er kommet frem til dette(se vedhæftede fil) men, jeg ved ikke om det er løst rigtigt..

Vedhæftet fil:foto (2).JPG

Brugbart svar (0)

Svar #15
03. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Hvad er enheden på dit resultat? Du bør regne i SI-enheder.


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. juni 2013 af mumilumi (Slettet)

jeg har skrevet det er i mm, da vi får af vide at kornstørrelsen på et sandkorn er 0,2 mm. 

I opgave 2, hvor man skal beregne hvor lang tid... får man heller ikke opgivet hvad SI-enheden skal være... 


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

Enheden kommer af de størrelser, man indsætter i formlerne, ikke af tilfældige oplysninger fra andre delopgaver. Du benytter et sammensurium af enheder i sek, år, mm og m uden at omregne til konsistente enheder.

Hvis du mener, at dit svar i #14 er i mm, er dit svar helt forkert.

Man bør også vide, at ler består af partikler, der er væsentligt finere end sand.


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. juni 2013 af mumilumi (Slettet)

jamen hvis det er forkert, hvordan skal den så løses ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ved at indsætte de relevante størrelser i konsistente enheder i formlen

r = [ 9·η·Vs / (2·g·(ρk - ρv)) ]1/2

hvor

η = 0,001 Pa·s , g = 9,82 m/s2 , ρk = 2650 kg/m3 , ρv = 1000 kg/m3 , og

Vs = 4000 m / 35,2 år = 4000 m / (35,2·3,156·107 s)


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. juni 2013 af mumilumi (Slettet)

nåå okay tak, men er det ikke nødvendigt at lave de 4000m om til mm? 

 

er dette umiddelbart rigtig besvaret for opg 2? 

solve(V=(2·(0,1)^2·9,82·(2650-1000))/(9·0,001),V)=36006,7 mm/år

v=?s/?t , jeg isolere ?t i formlen, da det er tiden vi gerne vil finde
?t=?s/v=4000m/36006,7=0,11109


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 42 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.