Matematik

Toppunkt for 2.gradsligning

10. juni 2013 af Gandhara (Slettet) - Niveau: B-niveau

En parabel er graf for funktionen

f(x)=x2-2x-3

Bestem koordinatsættet til toppunktet for parablen

-----------------------------------------------------------------------------

Jeg ved at der er 2 formler til at beregne x og y koordinater:

x=-b/2a

y=-d/4a

 

x=-(-2)/2*1=1

men problemet er at jeg ikke kan finde ud af at beregne diskriminanten, d:

d=b2-4ac

d=-22-4*1*(-3)

d=4-4*1*(-3)

jeg kan ikke komme videre herfra til at beregne d.

Håber i kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Beregn diskriminanten

d = (-2)2 - 4·1·(-3)

    = 4 + 4·3

Du må have lært, hvordan tal med forskellige fortegn ganges sammen?


Svar #2
10. juni 2013 af Gandhara (Slettet)

det skulle man tro...

 

jeg forstår ikke plusset mellem 4'erne, og gangetegnet mellem 4 og 3.

Hvordan er du kommet frem til det?

 

undskyld, men jeg kan bare ikke se hvordan...


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2013 af hesch (Slettet)

#0:   Du har fundet  x = 1.

Indsæt dette i f(x) = x2 - 2x - 3.

Så finder du jo  y = f(1)


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

d = (-2)2 - 4·1·(-3)

    = 4 -4·(-3)

    = 4 + 4·3

    = 4 + 12

    = 16

Et produkt af to negative tal er positivt. Ethvert tal ganget med 1 er lig med tallet selv.


Svar #5
10. juni 2013 af Gandhara (Slettet)

nåh, på den måde...jeg to bare udgangspunkt i formel 2 (hvor man finder y; den med diskriminanten). din metode er meget nemmere selfølgelig...Du skal have tak Andersen ;)


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

I mange tilfælde kan beregning af toppunktets y-koordinat ved

yT = f(xT)

være lettere end at benytte udtrykket

yT = -d/(4a) ,

men du bør alligevel være i stand til at beregne diskriminanten for et 2.-gradspolynomium.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. juni 2013 af lvr34 (Slettet)

Alternativt kan du sætte f'(x) = 0, løse med hensyn til x og derigennem bestemme koordinatsættet til toppunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. juni 2013 af deadalus (Slettet)

Du tager din funktion og differentiere mht. X:

Derved opnås, din første ordens betingelse F.O.B:

f'(x)=2x-2

Eller om man vil:

df/dx = 2x-2

Dette stiller du = 0:

2x-2=0

Hvilket giver dig x = 1. (som du også ganske rigtigt har fundet).

Når x = 1.

f(1)=1*1-2*1-3 = -4

Dit resultat kan du tjekke ved at tegne grafen for funktion.

Jeg har ingen graf tegner på min telefon, men du kan google dette:

"plot f(x)=x^2-2x-3"

 

også burde du kunne se toppunktet som værende (1,4).

 


Skriv et svar til: Toppunkt for 2.gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.