Matematik

2 spørgsmål angående trigonometri

10. juni 2013 af nejvelda

Hej

Jeg skal snart op i skriftlig mat b årsprøve og vil derfor gerne have nogle ting på plads, Håber I kan hjælpe

1) Når jeg bruger sinusrelationerne, hvornår/hvordan ved jeg så om det er: sin(C)/c=sin(A)/a eller c/sin(C)=a/sin(A)

2) Når jeg bruger pythagoras' lærsætning, hvornår er det så minus, i to af sætningerne er det plus og en er minus, men, hvornår? Og i en trekant DEF, hvordan kan jeg vide hvilken side, der svarer til side a fx?

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2013 af mathon

1)
       har du
                        a/sin(A) = c/sin(C)          kan du jo altide tage reciprokværdien på begge sider,
                                                               så du får
                        sin(A)/a = sin(C)/c

       så du bruger, hvad der er mest bekvemt.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. juni 2013 af Khummelshoej (Slettet)

Hej :-)

Dette gælder:
Sin(A)/a=Sin(B)/b=Sin(C)/c   −> bruges til at bestemme vinkler

a/Sin(A) =b/Sin(B) =c/Sin(C)  −>bruges til at bestemme sider

Med hensyn til phytagoras læresætning gælder:
c^2=a^2+b^2

b^2=c^2-a^2

a^2=c^2-b^2---------

I en trekant DEF, vil man betegne hypotenusen som c. De andre to kan variere. Hypotenusen er altid den længste side. 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

1)

De to ligninger er ensgyldige.

Man indsætter de stykker, der er kendt, og isolerer for det ukendte stykke.

2)

Pythagoras er altid

a2 + b2 = c2 ,

dvs summen af kateterne kvadrater er lig med hypotenusens kvadrat. Igen indsætter man det, der er kendt og isolerer for den ukendte side. Hvis man kender de to kateter a og b, beregner man hypotenusen c direkte af ligningen. Hvis man kender hypotenusen c og en af kateterne, isolerer man den ukendte katete og beregner den resterende katete.


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. juni 2013 af mathon

2)
            Den længste side i en retvinklet trekant er hypotenusen.
            De to andre sider kaldes kateter.
       

     tænk på Pythagoras' læresætning
     som
                                 h2 = k12 + k12    

                                 k12 = h2 - k22

                                 k22 = h2 - k12                          uden at tage stilling til hvad der svarer til a, b og c


Svar #5
10. juni 2013 af nejvelda

Tak skal I have!

#1 hvorfåt jeg ikke men #2 forstår jeg

#3 så der er ikke noget der hedder a^2-c^2=b^2   Det er + ved alle tre sætninger?


Svar #6
10. juni 2013 af nejvelda

Men jeg kan sagtens få en opgave med trekant DEF, hvordan skal jeg så vide, hvad der er d,e,f?


Svar #7
10. juni 2013 af nejvelda

#4 OKay det forstår jeg godt :) Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man kan jo omskrive Pythagoras

a2 + b2 = c2

til

b2 = c2 - a2

efter behov. Som nævnt isolerer man den ukendte side og indsætter de kendte stykker. Man skal gøre sig klart, hvilke stykker symbolerne a, b og c repræsenterer.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Som nævnt i #3 udtrykker Pythagoras, at summen af kateternes kvadrater er lig med hypotenusens kvadrat. I en retvinklet trekant skal man så gøre sig klart, hvad der er hypotenusen, og hvad der er kateterne. Hypotenusen er altid den side, der ligger over for den rette vinkel, men de to øvrige sider kaldes kateterne.


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. juni 2013 af mathon

 

              ...og så er vi ved #4! igen


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis der for positive tal a, b, c, d gælder

a / b = c / d

gælder der også

b / a = d / c .

Hvis to brøker er lige store, er de reciprokke brøker også lige store.


Skriv et svar til: 2 spørgsmål angående trigonometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.