Kemi
Forbrænding af stearinlys
22. oktober 2005 af
onsunshine (Slettet)
Et stearinlys vejer 100 g og antages at bestå udelukkende af stearinsyre, C17H35COOH. Når lyset brænder, forløber følgende reaktion:
C17H35COOH + 26O2 > 18CO2 + 18H2O
Hvor mange liter atm. luft skal der tilføres?
Skal jeg lave en reaktionsskema for at finde ud af det? Og hvis ja, hvad skal jeg så aflæse under?
C17H35COOH + 26O2 > 18CO2 + 18H2O
Hvor mange liter atm. luft skal der tilføres?
Skal jeg lave en reaktionsskema for at finde ud af det? Og hvis ja, hvad skal jeg så aflæse under?
Svar #1
22. oktober 2005 af onsunshine (Slettet)
Er det det der O2 de snakker om som jeg skal finde ud af hvor meget der er af det? Måske finde det i gram og derefter omsætte det til liter?
Men hvis det er O2 jeg skal kigge på, hvilken af dem er det så? Er det O2 på højre side af pilen eller på venstre?
Men hvis det er O2 jeg skal kigge på, hvilken af dem er det så? Er det O2 på højre side af pilen eller på venstre?
Svar #2
22. oktober 2005 af Norn (Slettet)
M(stearinsyre)=284g/mol (sådan ca.)
masse(stearinsyre) = 100g
antal mol(stearinsyre) = 0,3521mol
Denne reagerer med oxygen i forholder 1:26. Der skal altså forbruges
0,3521mol*26= 9,1549mol oxygen for at forbrænde hele lyset.
Vi lader som om oxygen er en idealgas, hvorfor vi kan beregne at 9,1549 mol fylder
V=(9,1549[mol]*0,0831[(L*bar)/(mol*K)]*(273,15K+20))/1,013[bar]
=
220,16L
Atmosfærisk luft består af 21% oxygen.
Altså skal der tilføres
220,16L*(100%/21%)=1048,38L atmosfærisk luft.
Tak for mig :)
masse(stearinsyre) = 100g
antal mol(stearinsyre) = 0,3521mol
Denne reagerer med oxygen i forholder 1:26. Der skal altså forbruges
0,3521mol*26= 9,1549mol oxygen for at forbrænde hele lyset.
Vi lader som om oxygen er en idealgas, hvorfor vi kan beregne at 9,1549 mol fylder
V=(9,1549[mol]*0,0831[(L*bar)/(mol*K)]*(273,15K+20))/1,013[bar]
=
220,16L
Atmosfærisk luft består af 21% oxygen.
Altså skal der tilføres
220,16L*(100%/21%)=1048,38L atmosfærisk luft.
Tak for mig :)
Skriv et svar til: Forbrænding af stearinlys
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
