Matematik

funktioner - regneforskrifter

22. oktober 2005 af smølfemig (Slettet)
Hej, jeg har et problem med noget matematik. da jeg har været syg, har jeg ikke fået lært hvordan man regner på opgaver som denne:

Funktionerne f, g og h har regneforskrifterne f(x)=-2x+2 ; g(x)=½x-3 ; h(x)=3x-2

a) Tegn de tre funktioner op i et kordinatsystem, og bestem funktionsværdien for, x=4 og x=8. (denne opgave kan jeg godt regne, min problem er at regne opgaver som den der kommer nu - opgave b.)

b) bestem en grafisk løsning af (f+g)(x)=4 ; (f-h)(x)=-2 ; (f*g)(x)=2 ; (g/h)(x)=1


jeg forstår ikke hvad det er jeg skal gøre, og har kigget i min matematik bog, og kan ikke finde noget som gør at jeg forstår det..håber derfor at du kan hjælpe mig.
Du må meget gerne beskrive hvad du gør, og hvorfor du gør det du gør. For jeg vil gerne lære det, ikke bare skrive af.

På forhånd Tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

Funktionerne f+g, f-h, f*g samt g/h er definerede ved

(1) (f+g)(x) := f(x) + g(x)
(2) (f-h)(x) := f(x) - h(x)
(3) (f*g)(x) := f(x)*g(x)
(4) (g/h)(x) := g(x)/h(x)

overalt, hvor funktionerne f, g og h er definerede; i (4) kræves tillige, at h(x) != 0.

Når graferne for funktionerne i (1)-(4) er omhyggeligt skitserede, er spørgsmål b) for så vidt ganske simpel, grafisk ligningsløsning.

//Epsilon

Svar #2
22. oktober 2005 af smølfemig (Slettet)

hvad er det så at jeg skal gøre... Grafisk liningsløsning??? :-S

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#2:
Jamen, du skal bare bestemme forskrifter for de i #1 omtalte funktioner (1)-(4) og dernæst omhyggeligt skitsere graferne for funktionerne. Ligningerne

(f+g)(x) = 4
(f-h)(x) = -2
(f*g)(x) = 2
(g/h)(x) = 1

ønskes i henhold til b) løst grafisk, dvs. eventuelle løsninger baseres på aflæsning på de respektive grafer. Eventuelt kan grafregneren bringes i anvendelse, hvis ellers det tillades. Opgaveformuleringen i det første indlæg melder i hvert fald intet om, at b) partout skal løses uden anvendelse af grafregner.

//Epsilon

Svar #4
22. oktober 2005 af smølfemig (Slettet)

det kan godt være jeg er lidt tungnem.. men vil du ikke prøve at gøre det jeg skal gøre, for jeg forstår ikke hvad jeg skal gøre.. du skriver at jeg BARE skal bestemme forskrifterne for de i #1 omtalte funktioner (1)-(4) og dernæst omhyggeligt skitsere graferne for funktionerne.
hvordan bestemmer jeg forskrifterne..?? jeg er forvirret. håber ikke jeg er til for meget besvær, er bare ikke så nem til at lære nye ting, uden eksempler, du må meget gerne lave et eksempel. (selvom det nu er det jeg har prøvet her...)

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:
Nuvel, lad mig gennemgå et repræsentativt eksempel; lad os sige (4). Dernæst gør du tilsvarende med de øvrige funktioner.

Lad f, g og h være de ved fastsættelserne

f(x) = -2x + 2
g(x) = 1/2*x - 3
h(x) = 3x - 2

definerede funktioner. Eftersom

h(x) = 0 <=> x = 2/3,

ser vi, at funktionen

(g/h)(x) := g(x)/h(x) = (1/2*x-3)/(3x-2) = (x-6)/(6x-4)

er veldefineret for ethvert x != 2/3. Grafen for g/h indtegnes i et sædvanligt koordinatsystem, og ligningen

(g/h)(x) = 1 (*)

løses grafisk ved at opsøge eventuelle skæringspunkter mellem grafen for g/h og linjen y = 1. Heraf bestemmer vi, at

(g/h)(x) = 1 <=> x = -0,4

Algebraisk løsning af ligningen (*) viser, at

(g/h)(x) = 1 =>
x-6 = 6x-4 =>
-2 = 5x =>
-2/5 = x

og ved indsættelse ses x = -2/5 at opfylde ligningen. Heraf ses, at den grafiske løsning er i overensstemmelse med den eksakte løsning.

//Epsilon

Svar #6
22. oktober 2005 af smølfemig (Slettet)

jeg tror jeg tager den herfra i morgen. for intet giver mening. jeg må være træt, efter en lang dag. håber du kan hjælpe med nogle spørgsmål - hvis der skulle være sådanne i morgen. tak for alt din hjælp..og tid.

Skriv et svar til: funktioner - regneforskrifter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.