Matematik

Parablen til venstre eller højre for y-aksen

18. juni 2013 af fionasadolin (Slettet)

Hvordan kan man forklare hvorfor a og b bestemmer hvorledes et andengradspolynomium/ en parabels toppunkt ligger på, til højre eller til venstre for y-aksen? Jeg ved at når a og b har forskellige fortegn ligger toppunktet til højre for y-aksen, når de har samme fortegn ligger til venstre og når b = 0 ligger parablens toppunkt på y-aksen, men hvorfor? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2013 af SuneChr

Toppunktsformlen for parablen er

x = - b / (2a)

y = - d / (4a)

Kig på x .

a og b samme fortegn gør x < 0  , altså til venstre for y-aksen

a og b forskelligt fortegn gør x > 0   til højre for y-aksen.

Når b = 0 er x = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2013 af PeterValberg

givet parablen:

c "afslører" parablens skæringspunkt med y-aksen i punktet (0,c)

Fortegnet for a bestemmer om parablen vender parabelgrenene ("benene") opad eller nedad
(glad eller sur parabel)

Den afledede funktion:

Differentialkvotienten til f ved x = 0
altså hældningskoefficienten for tangenten til parablen i punktet (0,f(0)):

b er altså lig medhældningskoefficienten for tangenten til parablen i punktet (0,c)

Så hvis b<0 (negativ) ligger parablens toppunkt til højre for y-aksen
hvis b>0 ligger parablens toppunkt til venstre for y-aksen
hvis b=0 ligger parablens toppunkt på y-aksen i (0,c)

se [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2013 af SuneChr

# 2  de sidste linjer

a > 0  ∧  b > 0   toppunkt til venstre 

a > 0  ∧  b < 0   toppunkt til højre

a < 0  ∧  b > 0   toppunkt til højre

a < 0  ∧  b < 0   toppunkt til venstre

Der er ikke angivet uddannelsesniveau eller sværhedsgrad. Er ikke givet spørger har lært differentialregning.


Svar #4
18. juni 2013 af fionasadolin (Slettet)

Peter Valbergs svar var lige det jeg havde brug for at høre. Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2013 af PeterValberg

#4 du skal lige tage #3 med i betragtning også :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
18. juni 2013 af fionasadolin (Slettet)

Jeg har lært at differentiere, så dit svar giver fint mening for mig :-) 


Skriv et svar til: Parablen til venstre eller højre for y-aksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.