Kemi

Reaktionsorden

23. oktober 2005 af IBM (Slettet)
Hej

Jeg ved, at reaktionen mellem persulfationer og iodidioner er en anden ordens reaktion, som er af førte orden både med hensyn til S2O82- og I-, altså:

v = k*[S2O82-]^(m)*[I-]^(n),

hvor m og n = 1

Jeg har eksperimentielt fundet reaktionsfarten v for varierende koncentrationer af I- og afbildet v som funktion af [I-]. Hvordan kan man bestemme så bestemme n og m?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Hvordan gjorde du det eksperimentelt?
Du har sikkert haft en meget stor koncentration af den ene reaktant således at koncentrationen af denne kunne regnes som konstant. Hvis der så var en lineær sammenhæng mellem v og koncentrationen af den anden reaktant må eksponenten være 1.

Svar #2
23. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Vi lavede 2 målserier med hhv. 4 målinger hver. I første målserie var [S2O82-] 0,080M og i den anden 0,040M. I første målserie varierede [I-] for hver af de 4 målinger og ligeledes i den anden målserie. For hver måling bestemte vi den tid det tog [S2O82-] at formindskes med 4*10^-4M. Koncentrationen af iodid-ioner var konstant og koncentrationen af persulfationer formindskedes altså med 4*10^-4M. Værdien for v bestemmes så af:

4*10^-4M/delta(t)

Og en afbildning af v som funktion af [I-] gav en ret linie for hver af de to målserier, så det du siger er, at m således må være 1. Hvorfor?

Hvordan bestemmes det, at n=1.

I opgaveteksten står der, at m skal bestemmes udfra de to rette liniers hældninger.

Svar #3
24. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Altså hældning for grafen [I-],v for målserien med 0,080M S2O82- er ca. 3, mens grafen for målserien med 0,040M er 1,5. Det passer jo meget godt, at hældningen halveres, men hvordan findes m så, er det bare forholdet mellem de to hældninger, altså 2?

Det stemmer jo ikke når den skal være 1.

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

Nej, jeg siger at n = 1. Idet du får en ret linje der kan skrives som v = k*[I-].
I den anden måleserie har du en dobbelt så stor koncentration af peroxodisulfat og da hældningen er dobbelt så stor må det vel betyde at hastigheden også fordobles når [S2O8(2-)] fordobles. Ergo må [S2O8(2-)] også indgå med eksponenten 1.

Har jeg ikke ret i det eller har jeg misforstået noget? :)

Svar #5
24. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Du har intet misforstået og indser at n må være 1, men hvordan ræsonnerer du dig frem til:

"I den anden måleserie har du en dobbelt så stor koncentration af peroxodisulfat og da hældningen er dobbelt så stor må det vel betyde at hastigheden også fordobles når [S2O8(2-)] fordobles. Ergo må [S2O8(2-)] også indgå med eksponenten 1."

Ergo må [S2O8(2-)] også indgå med eksponenten 1.?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. oktober 2005 af Romulus (Slettet)

#IBM

Jeg har sendt dig en mail, skriver da jeg ikke ved noget om hvor ofte du tjekker mail. Det kunne være dejligt hvis du kunne svare hurtigst muligt:-)

Svar #7
24. oktober 2005 af IBM (Slettet)

#6: Du kunne jo så skrive til:

oelgryde @ gmail.com


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

#2.Mener du ikke at koncentrationen af peroxodisulfat var 0,040 M i første forsøg og 0,080 M i andet forsøg?

Hvis hastigheden fordobles når koncentrationen forbobles. Det var jo de samme iodid-koncentrationer i forsøg to og reaktionshastigheden er netop dobbelt så store...

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. oktober 2005 af Romulus (Slettet)

#IBM

Så har jeg sendt mailen til den angivede mailadresse.

Svar #10
24. oktober 2005 af IBM (Slettet)

#8: Nej, 0,080 M i første forsøg og 0,040 M i andet forsøg.

Men det ændrer ikke noget og jeg har forstået ;)

Tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

æhæ kan du så ik forklare mig det?

Svar #12
24. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Ændrer det da noget? Altså to målserier med hhv. 0,080M og 0,040M S2O82- med samme [I-]-variation ved hver måling. Du sagde det bare omvendt.

Brugbart svar (0)

Svar #13
24. oktober 2005 af KemiKasper (Slettet)

#12. Ja man hvorfor stiger reaktionshastigheden så når [S2O8(2-)] halveres? Det gir ingen mening.

Svar #14
24. oktober 2005 af IBM (Slettet)

Hmmmm, ja, det er en fejl. Den stiger selvfølgelig ikke ved halvering, og det viser graferne også.

Tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. december 2015 af Naaaanai (Slettet)

Er der nogle af jer der kan forklare mig det? jeg forstår ikke hvordan man finder m?


Skriv et svar til: Reaktionsorden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.