Matematik

Funktion som regneforskrift?

05. juli 2013 af NadiaNK (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej allesammen, jeg så lige en video om hvordan man regnede funktioner som regneforskrift

f(x)=3*x-5

x=2

f(2)=3*2-5

=6-5

=1

f(2)=1

MEN, jeg forstod bare ikke hvorfor x=2 hvor kommer 2 fra? dsv. fortalte de ikke noget med hvorfor X=2, men ved i hvorfor? Er det fordi x giver altid 2 måske?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juli 2013 af mette48 (Slettet)

Jeg kender ikke videoen, så jeg kender heller ikke baggrunden for valget af x-værdi.

jeg vil tro at valget af x=2 er ret tilfældigt, det bruges her som eksempel på hvordan funktionaværdierne regnes ud, når man kender funktionen.

Hvis man skal tegne grafen for funktionen i et koordinatsystem, beregner man en serie støttepunkter ved at vælge værdier for x og udregne de tilsvarende funktionsværdier ved at indsætte x-værdien i funktionen.


Svar #2
05. juli 2013 af NadiaNK (Slettet)

Hvis det er tilfældigt tal, bliver så svarene ikke forskelligt/fokert?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juli 2013 af mette48 (Slettet)

Vi prøver med en funktion, så bliver det lettere at se.

f(x)=3x+1

vi laver et sildeben (det kalder man det altså), hvor vi selv vælger nogle x-værdier:

x        2     3     5    0    -1    -4

f(x)    7

f(2) beregnes f(2) = 3*2+1 =6+1=7 og indsættes i skemaet ovenfor (her vist med sort)

prøv selv at beregne f(3)


Svar #4
05. juli 2013 af NadiaNK (Slettet)

 

f(3)= 3*3+1= 9+1= 10

Hvis man regner med forskellige tal for man ikke så et fokert svar?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. juli 2013 af mette48 (Slettet)

Nej du får ikke et forkert svar, man kan sige at det ikke er det samme man svarer på.

Lidt om en funktion du kender, men ikke ved er en funktion.

Piter skal købe æbler hos købmanden. For at bære dem hjem køber han også en pose til at bære æblerne i.

Æblerne koster 8 kr pr kg og posen koster 2 kr.

Prisen for æbler og pose afhænger af, hvor mange kg æbler han køber

Pris = kg-pris * antal kg + posens pris

Det kenner du i forvejen, men nu skriver jeg det med "matematiksprog"

f(x) = 8*x+2

f(x) er prisen for x kg,  8 er prisen pr kg æbler   x er det antal kg æbler der købes og 2 er prisen for posen

Hvis han køber 3 kg æbler er prisen f(3)=8*3+2=26 kr

køber han et andet antal æbler bliver x et andet tal og det gør prisen f(x) også.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juli 2013 af mette48 (Slettet)

i #4 er f(3=10 rigtigt.


Svar #7
05. juli 2013 af NadiaNK (Slettet)

Nu har jeg forstået det, tusind tak for dit svar;)

virkelig brugbart svar:)


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. juli 2013 af mette48 (Slettet)

Prøv at udfylde resten af sildebenet i #3 og tegn punkterne ind i et koordinatsystem


Skriv et svar til: Funktion som regneforskrift?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.