Matematik

To linjer med ligninger l og m

25. juli 2013 af Malika (Slettet) - Niveau: A-niveau
To linjer l og m er givet ved ligningerne
l: y=3/4x + 9/2
m: y=3x+1

a) Bestem den spidse vinkel mellem l og m.

En cirkel har centrum i punktet C(1, -1) og har linjen l som tangent.
b) Bestem en ligning for cirklen.
c) Bestem koordinatsættene for hvert af skæringspunkterne mellem cirklen og linjen m


Kan I hjælpe mig ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juli 2013 af mathon

To linjer l og m er givet ved ligningerne
                    l: y = (3/4)x +(9/2)
                   m: y = 3x + 1

a) Bestem den spidse vinkel mellem l og m.


            tan(v) = | (3/4) - 3 |  /  | 1 + (3/4)•3 |


Svar #2
25. juli 2013 af Malika (Slettet)

^ jeg fik den til 9/13. Jeg har taget tan^-1. Men det virker ikke:(

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juli 2013 af mathon


 En cirkel har centrum i punktet C(1, -1) og har linjen l som tangent.

      b) Bestem en ligning for cirklen.
 

          Cirklens radius r er punktet C's afstand fra l.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. juli 2013 af mathon

#2
        lommeregnerens vinkelmål skal indstilles til degree


Svar #5
25. juli 2013 af Malika (Slettet)

#4 den siger stadigvæk det samme:(

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juli 2013 af mathon

c) Bestem koordinatsættene for hvert af skæringspunkterne mellem cirklen og linjen m.

skæring mellem ciklen og m
kræver
                                  (x-1)2 + (y+1)2 = r    og    y = 3x + 1
              dvs
                                  (x-1)2 + (3x+1 + 1)2 = r        hvor r er beregnet under b)

              løs andengradsligning (x-1)2 + (3x+1 + 1)2 = r med hensyn til x,
              hvis værdier er skæringspunkternes 1.koordinater.
                  
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. juli 2013 af mathon

#5

              tan(v) = (9/13)

              v = tan-1(9/13) = 34,7º
       


Svar #8
25. juli 2013 af Malika (Slettet)

#7 tak

 

cirklens ligning er:

(x-xo)^2 + (y-yo)^2 = r^2

(1-(3/4)^2 + ((-1) - 3)^2 = r^2

 

er det sådan??


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. juli 2013 af mathon

#8

                   

cirklens ligning er:

                                    (x-xo)2 + (y-yo)2 = r2

                                    (x-1)2 + (y+1)2 = r2           (xo,yo) = (1,-1)

                                   

                                  


Svar #10
25. juli 2013 af Malika (Slettet)

^ ohh ok tak:)

Brugbart svar (0)

Svar #11
25. juli 2013 af mathon

Cirklens radius r er punktet C's afstand fra l.
                    
                                                       | (3/4)·1 - (-1) + (9/2) |                     
                        r = dist(l,C(1,-1)) =  -----------------------------
                                                               √((3/4)2+1)


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. juli 2013 af Krabasken (Slettet)

Som det fremfår af den vedhæftede skitse skulle der ingen skæring være mellem cirklen og m . . .

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #13
25. juli 2013 af mathon

C's afstand fra m
er                                                 | 3·1 - (-1) + 1 |
                        dist(m,C(1,-1)) =  -------------------- = 1,58 < r
                                                        √(32+1)

hvorfor cirklen skærer m to steder,

som ikke fremgår af #12's vedhæftede skitse, fordi #12 har byttet om på forskrifterne for linjer l og m og - formentlig som en følge heraf - har beregnet r forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. juli 2013 af Krabasken (Slettet)

Tak, mathon -

Så ser det straks lidt bedre ud . . .

Og så hedder cirklen (x-1)2 + (y+1)2 = 25

 :-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #15
25. juli 2013 af mathon

#14
      …i øvrigt er dine "skitser" udmærkede.


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. juli 2013 af mathon

#0

      …dine beregninger efter henvisningen i #6 skal stemme overens med skitsen i #14.


Brugbart svar (0)

Svar #17
07. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#7. Jeg sidder med præcis samme opgave. Må jeg spørge hvordan du kommer frem til (9/13)?

Når jeg taster: tan(v) = | (3/4) - 3 |  /  | 1 + (3/4)•3 |, så får jeg 0. 

Jeg ved ikke hvad det er jeg gør forkert. 

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #18
08. januar 2018 af ringstedLC

\begin{align*} \tan (v)&=\frac{\left | \frac{3}{4}-3 \right |}{\left | 1+3\cdot \frac{3}{4} \right |} \\ \tan (v)&=\frac{\left | \frac{3}{4}-\frac{12}{4} \right |}{\left | \frac{4}{4} +\frac{9}{4} \right |} \\ \tan (v)&=\frac{\left | \frac{-9}{4} \right |}{\left | \frac{13}{4} \right |}=\frac{\frac{9}{4}}{\frac{13}{4}} \\ \tan (v)&=\frac{9\cdot 4}{4\cdot 13}=\frac{36}{52} \\ \tan (v)&=\frac{9}{13} \\ \end{align}


Brugbart svar (0)

Svar #19
08. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#18 Mange tak. Det hjalp virkelig på forståelsen. 

Jeg har brug for hjælp til nedenstående. 

En cirkel har centrum i punktet C(1,-1) og har linjen l som tangent. 

b) Bestem en ligning for cirklen. 

Facit: (x-1)^2+(y+1)^2=25

Jeg forstår, at man skal indsættepunkterne 1 og -1, men hvordan kommer man frem til 25?

c) Bestem koordinatsættene for hvert af skæringspunkterne mellem cirklen og linjen m. 

Facit: (-2,-5) og (1,4)

Jeg har prøvet at sammenligne facit for b og c med #6, #11, og 13.

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. januar 2018 af mathon

At l er tangent til cirklen
                                          \left (x-1 \right )^2+\left (y+1 \right )^2=r^2
betyder, at afstanden fra cirkelcentrum til l er lig med radius.
Du kan altså beregne radius, r, ved brug af formlen for et punkts afstand til en ret linje.
 


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.