Matematik

Find vektor a's koordinater

27. juli 2013 af Sommerfuglen1985 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder:I et koordinatsystem er givet vektorerne, b= (-3,6) og a= (s,t). Prikproduktet af a og b skal give 1, mens krydsproduktet skal give -4. Man skal så finde a's koordinater, s og t,men jeg kan ikke finde ud af hvordan man gør! Iflg. facjtlisten er s = 7/15 og t = 2/5. Jeg kan bare ikke komme frem til de to resultater. Jeg har prøvet at løse ligningssystemet som en alm.ligning med to ubekendte hvor jeg isolerer enten s eller t...Vil en eller anden herinde være sødat vise ig hvordan jeg kommer frem til de to resultater? Altså hvilken metode,man bruger og hvordan man kommer frem til disse.. På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. juli 2013 af mathon

…krydsproduktet er en vektor og ikke en skalar,
    hvorfor a og b's krydsprodukt ikke kan give -4.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. juli 2013 af mathon

…desuden er det vektorielle krydsprodukt ikke defineret i planen…


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. juli 2013 af LubDub (Slettet)

skalarproduktet af to egentlige vektorer a = [a1, a2]  og b = [b1, b2] er:
            ab = a1b1 + a2b2

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. juli 2013 af LubDub (Slettet)

vektorproduktet af to vektorer c = [c1, c2, c3] og d = [d1, d2, d3] er:
           c × d = [c2d3- c3d2, c3d1 - c1d3, c1d2 - c2d1]

 

 


Svar #5
27. juli 2013 af Sommerfuglen1985 (Slettet)

#2


…desuden er det vektorielle krydsprodukt ikke defineret i planen… Ok - der stod bare vektor a prikket med tværvektor b... troede det var det samme som et krydsprodukt, men det må jeg have misforstået, undskyld! Det var dette regnestykke, som skulle give -4, mens vektor a's koordinater iflg. facitlisten skal give 7/15 (x-koordinaten, a1) og 2/5 (y-koordinaten, a2). Jeg ved ikke rigtig hvordan jeg får disse resultater for x og y-koordinaten for vektor a.


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. juli 2013 af LubDub (Slettet)

 prikproduktet = skalarproduktet


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. juli 2013 af mathon

skalarproduktet af to egentlige vektorer a = [s, t]  og b = [-3,6] er:
            ab = s·(-3) + t·6 = 1           
            ^b = [-6,-3]

            a^b = s·(-6) + t·(-3) = -4

du har derfor ligningerne

            I:   -3s + 6t = 1
            II:  -6s - 3t = -4                til bereregning af s og t

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. juli 2013 af mathon

           I:   -3s + 6t = 1
           II:  -6s - 3t = -4                 II multipliceres med 2 og kaldes III

           I:   -3s + 6t = 1
           III: -12s - 6t = -8

fortsæt selv


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. juli 2013 af LubDub (Slettet)

og facit opgivet i #0 er korrekt :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

Vektorerne b/|b| og b^/|b^| = b^/|b| udgør en ortonormal basis i planen, hvorfor man har

a = (ab/|b|) b/|b| + (ab^/|b|) b^/|b| .

Da ab = 1 , ab^ = -4 , og |b|2 = (-3)2 + 62 = 45 , har vi derfor

a = (1/45) b - (4/45) b^

   = (1/45)·[-3 ; 6] - (4/45)·[-6 ; -3]

   = [(24-3)/45 ; (6+12)/45]

   = [ 7/15 ; 2/5]

 


Skriv et svar til: Find vektor a's koordinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.