Matematik

andengradspolynomien, bestem skæringspunkterne

28. juli 2013 af eg06ars (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej er løbet ind i nogle problemer. har fået opgaven:

bestem skæringspunkterne mellem f(x) = x^2+x-12 og g(x) =-2x+6

 

ved bestemmelse af skæringspunkt vil jeg opstille det som en ligning

f(x) = g(x) men jeg kan ikke finde ud af at løse den

x^2+x-12 = -2x+6

4x = 18 

x = 4,5

 

er der nogle der vil hjælpe mig med at løse den, step by step?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. juli 2013 af LizaPigenDewinski (Slettet)

Det er rigtig, du skal sætte ligningerne lig med hinanden.
Du fortsætter med, at "løse" ligningen, så at der på højre side står 0. Nu har du igen en andengradsligning. Og der skal du finde skæringspunkterne med x-aksen. Hvis du er færdig med det, indsætter du x-værdieren i en af de forrige ligninger (f(x) eller g(x)). Det ville være nemmest at tage g(x). Som sagt indsætter du x-værdierne der og finder frem til to y-værdier og så har du fundet skæringspunkterne mellem f(x) og g(x).


Svar #2
28. juli 2013 af eg06ars (Slettet)

nåårh okay, så der skal stå 0 på højre side så jeg har en andengradsligning?

i så fald får jeg

x^2+x-12=-2x+6

x^2+x+2x-12=6

x^2+3x-12-6=0

x^2+3x-18 = 0

 

Derefter finder jeg skæringspunkterne i x-aksen ved at finde diskriminaten og bruge løsningsformlen?

og indsætter der efter de fundne x værdier i min f(x) eller g(x) ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. juli 2013 af PeterValberg

Sæt ligningerne lig med hinanden:

x2 + x - 12 = -2x + 6    saml "det hele" på venstre side
x2 + 3x - 18 = 0           løs andengradsligningen

løsningerne til denne ligning er x-koordinaterne til skæringspunkterne.
Indsæt disse i den ene ligning (lettest med den rette linje) og bestem de
tilhørende y-koordinater

JBN6X.png

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
28. juli 2013 af eg06ars (Slettet)

mange tak for hjælpen (:


Skriv et svar til: andengradspolynomien, bestem skæringspunkterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.