Kemi

Phosphorsyre i cola (rapport) - Koncentration af carbonsyre

30. juli 2013 af KittyJoe - Niveau: B-niveau

I forbindelse med en kemirapport er jeg løbet ind i følgende spørgsmål som jeg har forsøgt at løse efter bedste overbevisning, men jeg er rimelig usikker på resultatet:

6) Bestem koncentrationen af carbonsyre i den afgassede Coca-Cola, idet det antages, at phosphorsyre og carbonsyre er de eneste syrer i denne cola. Kommenter antagelsen og resultatet.

Mit svar:

Først finder jeg  stofmængden for NaOH da H2CO3 ligesom phosphorsyre reagerer 1:1 med OH-:

Volumen er regnet ud fra 5 mL ved først ækvivalenspunkt.

n(NaOH)=  c(NaOH)*V(NaOH)=0,100 M*0,00500 L =0,000500 mol

Stofmængden af carbonsyre er lig stofmængden af NaOH i ækvivalenspunktet, så den må også være 0,000500 mol.

Så kan koncentrationen af carbonsyre findes:
c(H2PO3 )= (0,000500 mol)/(0,10 L) = 0,00500 M

 

En der kan forklare det bedre eller fortælle mig hvor jeg laver en fejl, hvis jeg laver en fejl? 
På forhånd tak :-).


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. juli 2013 af LubDub (Slettet)

Bestem koncentrationen af carbonsyre i den afgassede Coca-Cola, idet det antages, at phosphorsyre og carbonsyre er de eneste syrer i denne cola.

Find først stofmængden af phosphorsyre ved 1. ækvivalenspunkt

             n(H3PO4) = n(NaOH) = c(NaOH) • V(NaoH) 1. ækv

.. derefter forbruges phosphorsyren, og amfolytten dihydrogenphosphat dannes..
Hvis der ikke var carbonsyre i cola ville der gælde:

             n(H2PO4-) = n(H3PO4)

Stofmængden af natriumhydroxid ved 2. ækvivalenspunkt ville være følgende (hvis der ingen carbonsyre var):

            n(NaOH) 2. ækv = n(H3PO4) + n(H2PO4-

Stofmængden af natriumhydroxid ved 2.ækvivalenspunkt (inklusiv carbonsyre):

            *n(NaOH) 2. ækv = c(NaOH) • V(NaOH) 2. ækv

Stofmængden af carbonsyre i cola må være:

            n(H2CO3) = *n(NaOH) 2,. ækv - n(NaOH) 2. ækv

Koncentrationen af carbonsyre efter afgasning:

           c(H2CO3) = n(H2CO3) / V(Cola)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. juli 2013 af LubDub (Slettet)

Kommenter antagelsen og resultatet.

Hvis du ender ud med noget carbonsyre, så er colaen ikke afgasset. Husk der er også andre syrer i colaen


Svar #3
30. juli 2013 af KittyJoe

Jeg har taget udgangspunkt i Coca-colaen:

Hvis der ikke var H2CO3 i opløsningen ville vi kunne sige at vores V2 ville være 2 * V1. Det er den bare ikke og derfor må vi kunne finde koncentrationen af carbonsyren ved at finde forskellen på hvor V2 reelt ligger fra hvor den skulle have været.

?V= V2- (2* V1) = 14,5 - (2*5,75)= 3 mL

Jeg ved at carbonsyren reagerer 1:1 med natriumhydroxid og derfor kan jeg finde stofmængden af carbonsyren ved at gange ΔV med koncentrationen af natriumhydroxid:

n(H2CO3 )= ?V * c(NaOH) = 3 ml * 0,100 M = 0,300 mol

Denne kan jeg nu bruge til at udregne koncentrationen af carbonsyre i colaen:

c(H2CO3)= n(H2CO3) / V_cola = 0,300/0,100 = 3 M

Altså er koncentrationen af carbonsyre i Coca-Colaen 3 M

 

Det er vist blevet mit endelig svar :-). 

Tak for din hjælp.


Svar #4
30. juli 2013 af KittyJoe

Ja selvfølgelig, kommentaren går igen i mine fejlkilder.


Skriv et svar til: Phosphorsyre i cola (rapport) - Koncentration af carbonsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.