Matematik

minus med brøk

30. juli 2013 af abcde123 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

hej vil lige spørg om der nogen der ved hvordan man regner de her stykker ud. a)23 4/7 - 7 1/3    b) 47 3/4 - 15 1/3 

tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

Omregn de blandede tal til uægte brøker, der så forlænges til brøker med samme nævner. Når nævnerne er forlænget til at være ens, kan brøkernes tællere så adderes eller subtraheres. Den resulterende brøk forkortes mest muligt og omskrives eventuelt til blandet tal.

Alternativt kan man behandle heltalsdelene for sig og brøkdelene for sig og så kombinere til sidst.

Eksempel:

a) 23 4/7 - 7 1/3 = (23 + (4/7)) - (7 + (1/3)) = 23 -7 + 4/7 - 1/3 = 16 + (4·3)/(7·3) - (1·7)/(3·7)

                           = 16 + (12/21) - (7/21)

                           = 16 + (12 -7)/21

                           = 16 + (5/21)

                           = 16 5/21

(Profilen siger STX 2. år).


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. juli 2013 af SuneChr

23 4/7  -  7 1/3  =  23 12/21 - 7 7/21  =  (23 - 7) + (12/21 - 7/21)  =


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. juli 2013 af mette48 (Slettet)

b) 47 3/4 - 15 1/      skaffer fællesnævner for brøkerne, her 3*4=12

47 3*3/3*4 - 15 4*1/4*3 = 47 9/12 - 15 4/12 =

47- 15 + 9-4/12          heltal minus heltal og brøken-tæller minus brøk-tæller

32 5/12

 


Svar #4
03. juni 2016 af abcde123 (Slettet)

#0

hej vil lige spørg om der nogen der ved hvordan man regner de her stykker ud. a)23 4/7 - 7 1/3    b) 47 3/4 - 15 1/3 

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2016 af mette48 (Slettet)

23 4/7 - 7 1/3    skaffer fællesnævner (her 7*3=21)for brøkerne

23 12/21 - 7 7/21  =  

23  -5  (12-7)/21 = 18 5/21

så er det din tur

 b) 47 3/4 - 15 1/3 

Find fællesnævner

forlæng brøkerne så de får fællesnævner

trærhelt tal fra helt tal

træk tæller fre tæller og bevar nævneren


Skriv et svar til: minus med brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.