Matematik

Koordinater til vektor a?

08. august 2013 af Sommerfuglen1985 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan finder jeg koordinaterne til vektor a? Jeg får kun oplyst at længden af vektor a er = 2, det er det eneste, man får oplyst i vedhæftede opgave. Hvad gør man?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. august 2013 af LubDub (Slettet)

         der står ikke noget om koordinaterne til vektor a i dit dokument.


Svar #2
08. august 2013 af Sommerfuglen1985 (Slettet)

Nej, men dem skal man vel bruge for at kunne løse de efterfølgende opgaver, skal man ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. august 2013 af LubDub (Slettet)

      det kan du have ret i


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

Koordinaterne er ikke nødvendige. Arealet af det udspændte parallellogram er uafhængigt af, om der er et koordinatsystem til rådighed. Brug arealformlen og indsæt udtrykke for b-vektoren. De to andre spørgsmål kan også løses uden koordnater.

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. august 2013 af LubDub (Slettet)

se

Vedhæftet fil:vektoropgaver_01.doc

Brugbart svar (2)

Svar #6
09. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Resultatet for spm b) i det vedlagte dokument er forkert. Det påstås her, at |3â - a| = 2|a| , hvilket er forkert.

Der er givet en vektor a med |a| = 2, og en vektor b = 3â - a , og man skal bestemme vinklen w mellem de to vektorer a og b. Man har her

|b|2 = |3â - a|2 = (3â - a) • (3â - a) = 32·|â|2 + |a|2 - 2·3·(âa) = 9·|a|2 + |a|2 = 10·|a|2 ,

og

ab = a • (3â - a) = -|a|2 ,

hvorfor

cos(w) = (ab) / (|a||b|) = -1 / √10 ,

og dermed

w = 108,4349º .

Vektorerne a og â kan benyttes som en ortogonal basis i planen. I denne basis har vektorerne a og b da koordinatsættene

a = [1 ; 0]  og  b = [-1 ; 3] ,

og det ses ved koordinatudregning (i denne basis, hvor længdeenheden er |a|), at

ab = -1 , |a| = 1, og |b| = √((-1)2 + 32) = √10 ,

og dermed

cos(w) = -1 / √10 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. august 2013 af LubDub (Slettet)

        Det er rigtig flot Andersen. Jeg kan godt lide din fremgangsmåde, og den er meget lærerig.


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

For fuldstændighedens skyld skal jeg da lige nævne, at resultaterne for spm a) og spm c) i det i #5 vedlagte dokument er korrekte.


Svar #9
10. august 2013 af Sommerfuglen1985 (Slettet)

#6 Tusind tak for din fine beskrivelse :) Den har hjulpet mig meget, tak igen!


#5

Resultatet for spm b) i det vedlagte dokument er forkert. Det påstås her, at |3â - a| = 2|a| , hvilket er forkert.

Der er givet en vektor a med |a| = 2, og en vektor b = 3â - a , og man skal bestemme vinklen w mellem de to vektorer a og b. Man har her

|b|2 = |3â - a|2 = (3â - a) • (3â - a) = 32·|â|2 + |a|2 - 2·3·(âa) = 9·|a|2 + |a|2 = 10·|a|2 ,

og

ab = a • (3â - a) = -|a|2 ,

hvorfor

cos(w) = (ab) / (|a||b|) = -1 / √10 ,

og dermed

w = 108,4349º .

Vektorerne a og â kan benyttes som en ortogonal basis i planen. I denne basis har vektorerne a og b da koordinatsættene

a = [1 ; 0]  og  b = [-1 ; 3] ,

og det ses ved koordinatudregning (i denne basis, hvor længdeenheden er |a|), at

ab = -1 , |a| = 1, og |b| = √((-1)2 + 32) = √10 ,

og dermed

cos(w) = -1 / √10 .


Skriv et svar til: Koordinater til vektor a?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.