Kemi

Ligevægt

18. august 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :) 

Jeg er lidt på bar bund med følgende 2 opgaver. Håber at i kan hjælpe

Kc=60,6 ved 393,6 grader   Kc=54,4 ved 425,4 grader   Kc=49,7 ved 457,6 grader    Kc=45,8 ved 409,6 grader

Herover er angiver værdien af ligevægtskonstanter ved fire forskellige temperaturer for ligevægten

H2 (g) + I2 (g) <-> 2HI (g)

a) Vi starter med et system i ligevægt. Derefter hæver vi temperaturen og lader systemet komme i ligevægt igen. Hvad sker der med [H2], [I2] og [HI] under dette forløb?

b) Vil det være en fordel med en høj eller lav temperatur, hvis man ønsker at fremstille hydrogeniodid?


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. august 2013 af Phthalaten (Slettet)

Tænk højre højest. Ligevægtskonstanten findes ved ligevægtsbrøken [HI]2/[H2]*[I2], så hvis ligevægtskonstanten er høj betyder det at der er meget [HI] og lidt af de andre stoffer, og hvis ligevægtskonstanten er lav ville der være lidt [HI] og meget af de andre stoffer.

Ud fra de tal du har fået udleveret kan man se at der kommer mindre og mindre [HI] desto højere temperaturen bliver, og det ville af den grund være bedst med en lav temperatur hvis du gerne ville fremstille hydrogeniodid. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. august 2013 af tobiascl94 (Slettet)

Hvis du starter med at opskrive Kc for sden givne reaktionsligning bliver det hele lidt nemmere:
Kc = [HI]2 / [H2] • [I2]

Af ligevægtskonstanterne kan du se at når temperaturen stiger falder ligevægtskonstanten. Det betyder altså (hvis man ser på den opskrevne ligevægtskonstant at når temperaturen stiger bliver tælleren større og nævneren mindre. I a'eren må det så betyde at [H2] og [I2] stiger og [HI] falder.

i b'eren betyder det at det vil være en fordel med lav temperatur fordi at jo lavere temperaturen er desto større er Kc og dermed er tælleren i reaktionsbrøken stor.


Svar #3
18. august 2013 af snilo (Slettet)

Nåååår selvfølgelig! Mange tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.