Kemi

Atmosfærens kemi

21. august 2013 af Stats - Niveau: A-niveau

Opgave 1.2

200mL dinitrogen indespærres i en beholder med forskydeligt stempel, og anbringes i et termostatbad, der holder gassens temperatur konstant. Trykket af gassen måles til 0,80 bar. Stemplet skydes nu ind, så gassen rumfang reduceres til 100mL.

a) Beregn gassens tryk efter rumfangsændringen.
b) Hvilket tryk vil gassen have, hvis rumfanget reduceres yderligere til 50mL?

Jeg har skrevet opgaven i kursiv som volder mig problemer. Jeg har kun fået opgivet følgende 4 formler:

1) p = k · (1/V)
2) p · V = k' · T
3) V = k'' · n
4) p · V = n · R · T

Hvilken en af formlerne skal jeg anvende? Jeg kan selvfølgelig udelukke formel 3) da formlen ikke indeholder p.

Nogen der vil være søde at forklare mig hvordan jeg kommer videre


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2013 af mathon

1)             p = k · (1/V)      

     eller
                p · V = k                    da T er konstant              Boyle-Mariottes Lov

a)
                p2 · V2 = p1 · V1

                p2 · (100 mL) = (0,80 bar) · (200 mL)

               p2 = (0,80 bar) · 2 = 1,60 bar
       


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2013 af mathon

b)

               p2 · V2 = p1 · V1

                p2 · (50 mL) = (0,80 bar) · (200 mL)

               p2 = (0,80 bar) · 4 = 3,20 bar


Skriv et svar til: Atmosfærens kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.