Matematik

maksimum og minimum til trigonometrisk funktion

22. august 2013 af tina888 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle i studieportalen!

 

jeg sidder med en opgave, som forvirrer mig lidt.

opgaven lyder sådan:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mens det viste damplokomotiv kører beskrives højden over skinnerne af den vandret liggende trækstang, kobbelstangen, ved

                                         h(t) = 0,948 + 0,328 * sin (32 t )

hvor h angiver højden i meter og t tiden i sekunder.

a) bestem den minimale og maksimale højde af kobbelstangen 

b) bestem et tidspunkt hvor kobbelstangen er i top og et tidspunkt hvor den er i bud. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

med hensyn til grafen for h, så forstår jeg ikke hvad den præcis skal illusterere (altså sinuskurven). Mit bud vil da være, at det er en højde, som ligger over trækstangen, dvs. afstanden fra bunden til toppen af sinuskurven.  Hvis det ikke passer, ville det være rart med en forklaring  :))

med hensyn til a og b, ved jeg ikke præcis hvordan de skal beregnes. jeg synes at de to spørgsmål ligner lidt hinanden, altså der skal bestemmes noget der er maksimalt (top) og minimalt (bund). 

til sidst vil jeg nok mene at opg a. kan måske løses ved at:

   maks.punkt = grafens faseforskydning + amplitude    det samme som     f(maks) = 0,948 + 0,328

   min. punkt  = grafens faseforskydning - amplitude    det samme som     f(maks) = 0,948 - 0,328

 

men jeg r stadig lidt usikker på den.

 

håber der er nogen der kan hjælpe mig, med en bedre forståelse af hvordan mak og min + bund og top hænger sammen (hvordan er de forskellige fr hinanden, og hvor i grafen kan man se dem), samt hvordan man kan løse de 2 opgaver. 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2013 af mathon

Mens det viste damplokomotiv kører beskrives højden over skinnerne af den vandret liggende trækstang, kobbelstangen, ved

a)                                     h(t) = 0,948 + 0,328 • sin(32•t)

      minimale højde          0,948 + 0,328 • (-1) = 0,62

      maksimale højde       0,948 + 0,328 • (+1) = 1,276


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2013 af mathon

b)
          topstilling:
                                kræver  sin(32•(to+Δt)) = sin(32•to+32•Δt) = -1         32•Δt = p•2π    p ∈ Z
                                                                                                                  Δt = p•(π/16)

          som for Δt = 0 giver
                                            sin(32•to) = -1

                                            32•to = 3π/2

                                            to = (3π/64) ≈ 0,147262

         topstillinger til tiderne
                                            t = (3π/64) + p•(π/16)

.

          bundstilling:
                                kræver  sin(32•(to+Δt)) = sin(32•to+32•Δt) = 1         32•Δt = p•2π    p ∈ Z
                                                                                                                  Δt = p•(π/16)

          som for Δt = 0 giver
                                            sin(32•to) = 1

                                            32•to = π/2

                                            to = (π/64) ≈ 0,0,049087

         bundstillinger til tiderne
                                            t = (π/64) + p•(π/16)

                            


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2013 af Eksperimentalfysikeren

Du skriver forslaget:

maks.punkt = grafens faseforskydning + amplitude    det samme som     f(maks) = 0,948 + 0,328

   min. punkt  = grafens faseforskydning - amplitude    det samme som     f(maks) = 0,948 - 0,328.

Her har du fat i det rigtige, blot har du et par forkerte betegnelser. De 0,948 kaldes konstantledet. En faseforskydning φ ville indgå som ...sin(32·t + φ). I opgaven her er φ = 0 og er derfor ikke med i udtrykket.

Det er ikke f(maks), men f(tmax) og f(tmin). tmax er det tidspunkt, hvor f antager sin maximale værdi.

Tidspunkterne finder du ud fra, at sinusfunktionen antager sin største værdi ved (2n + ½)π og sin mindste værdi ved (2n + 1½)π. Du har så kobbelstangen i top for 32 t = (2n + ½)π, hvor du kan vælge n=0 og dividere med 32 på begge sider af lighedstegnet og få t = π/64. For kobbelstangen i bund bør du starte med at omskrive 1½ til 3/2, men ellers er det helt tilsvarende.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2013 af mette48 (Slettet)

h(t) = 0,948 + 0,328 * sin (32 t )

max og min er kun afhængig af sin(32t) da de andre værdier er konstanter

max for sin(32t)=1

min for sin(32t)=-1

trækstang i top sin(32t)=1

32t =π/2 + n*2π       hvor n er et helt tal

t = π/32+n*π/16


Svar #5
22. august 2013 af tina888 (Slettet)

Mange tak for hjælpen!! Har endelig forstået opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2013 af Krabasken (Slettet)

Differentier h(t)
 

h' =1312/125*cos(32t) sættes lig 0 for at finde ektrema
 

cos(32t) = 0
 

32t = π/2 + 2*p*π     og     3*π/2 + 2*p*π

t = π/64 + p/16*π    //   h = 0,948 + 0,328 * sin (32 t ) = 1,276 = 0,0491
 

og

 

t = 3*π/64 + p/16*π    //  h = 0,948 + 0,328 * sin (32 t )  = 0,62

 

Skitse vedhæftet

 

:-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Skriv et svar til: maksimum og minimum til trigonometrisk funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.