Matematik

pyramidestub, rumflade + overfladeareal

22. august 2013 af spasmageren - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg sidder med den her opgave, som jeg simplethen ikke kan finde ud af. Den er følgende:

En pyramidestub med kvadratiske endeflader har en sidelængde i bundfladen på 12 cm. Pyramidestubbens højde er 8 cm. Pyramidestubbens sideflader danner en vinkel på 60 grader med bundfladen.

a) Bestem sidelængden i topfladen.

b) Bestem pyramidestubbens rumfang.

c) Bestem pyramidens totale overfladeareal

 

Er der nogen af jer, som kan hjælpe mig med at komme i gang, eller evt. hjælpe mig med at løse den? Jeg har ret svært med rumgeometri. På forhånd tusind tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Lav en tegning af et tværsnit gennem pyramidestubben. På passende vis fremkommer der en retvinklet trekant, hvis ene katete er pyramidens højde h , og hvis anden katete er den halve forskel mellem bundens og toppens sidelængder. Vinklen over for pyramidens højde er 60º .


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2013 af Krabasken (Slettet)

Skitse vedhæftet

:-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2013 af Krabasken (Slettet)

Skitse af en side  vedhæftet

Højden af en af de 4 sider = √(42 + 82) = √(80) = 4√(5) (se forrige skitse)

Arealet af rektanglet er 4*4√5

og arealerne af de to trekanter tilsammen er ligeledes 4*4√(5)

De 4 sider:  4*2*4√5 = 32√5

Bundfladen:  122

Topfladen:  42

Overfladeareal ialt:  160 + 32√5

:-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Skriv et svar til: pyramidestub, rumflade + overfladeareal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.