Fysik
Kondensatorpladers ladning - hvordan?
Hej alle.
Jeg har fået en opgave om en kondensator.
Jeg ved at der over kondensatoren er en spænding på 9 V, mellemrummet imellem pladerne er på 2 mm, pladernes areal er på 7,3 cm.
Jeg ved at der er en formel for ladning:
Q=C*U
Hvordan regner man den enkelte plades ladning ud?
Bispørgsmål:
Hvordan kommer man frem til formlen:
E=U/d?
Tak om der er en der vil hjælpe.
Svar #1
29. august 2013 af hesch (Slettet)
#0: Du skal beregne C. Hvis der mellem pladerne er luft, kan du med god tilnærmelse anvende dielektricitetskonstanten for vacuum: εo = 8,854*10-12 F/m.
Nu er jeg så lidt på gyngende grund her, men vi har jo enheden for ε0, der skal ganges med m, for at få enheden ud i Farad.
m = m2/m, så et godt gæt må vel være:
C = ε0 * 7,3cm2 / 2mm ( omsæt til m2/ m )
Herefter: Q = C * U
E = U / d forudsætter, at E er homogent i det betragtede volumen. E har enheden V / m, og det ses intuitivt, at hvis man integrerer E fra den ene plade til den anden, så må det jo gælde, at E * d = U, ellers har man "misset" en spændingsændring undervejs. Men altså mere generelt:
Uab = a∫b E(s) ds
Hvis E(s) er konstant findes Uab = E * ( a - b ) = E * d
Skriv et svar til: Kondensatorpladers ladning - hvordan?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
