Matematik

Ligninger - Komplettering

02. september 2013 af sweeti14 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej hvordan ved man hvilken faktor man skal sætte ind? 

 

F.eks. i ligningen 2x2 - 6x  + 4 = 0

Hvis 6x, ud fra kvadratsætningerne, skal være det dobbelte produkt som den faktor man sætter ind, hvad skal man så sætte ind?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Divider ligningen med 2 , og se så på det dobbelte produkt

(x + c)2 = x2 + 2cx + c2 .


Svar #2
02. september 2013 af sweeti14 (Slettet)

Så jeg skal sætte 3 ind?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2013 af kieslich (Slettet)

2x2 - 6x +4 er ikke kvadratet på en to leddet størrelse, Hvad går opgaven ud på ??


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Opgaven går formodentlig ud på at løse 2.-gradsligningen ved at komplettere venstresiden (efter division med 2) til et kvadrat.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2013 af kieslich (Slettet)

2x2-6x +4 = 0 <=>

2x2-6x + 4,5 = 0,5   <=>            Læg 0,5 til på begge sider

x2 -3x +2,25 = 0,25     Nu kan venstre side kvadreres og ligningen løses


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2013 af LeonhardEuler

Super forklaring på metoden. Se link

http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/andengradspolynomium-og-ligning/kvadratkomplettering

 

Denne her er hellere ikke dårlig:

http://da.wikipedia.org/wiki/Kvadratkomplettering


Svar #7
02. september 2013 af sweeti14 (Slettet)

Vi har lært at skulle løse dem sådan her: 

F.eks. 

x2- 3x + 2 = 0

x-3x = -2

Jeg kompletterer og indsætter 1,52 (3 er det dobbelte produkt)

x2 -3x +1,52 = -2 +1,52

(x - 1,5 )2 = 0,52

(x - 1,5)2 - 0,52= 0

(x-1,5+0,5) • (x-1.5-0.5)=0

(x-1)•(x-2)=0

x-1=0 V x-2=0

x=1 V x=2

 

Men når jeg så sætter 32 ind i den ligning jeg skal have hjælp til at løse så får jeg de forkerte svar


Svar #8
02. september 2013 af sweeti14 (Slettet)

#6 - Mange tak for de gode links :) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2013 af kieslich (Slettet)

2x2 - 6x +4 = 0

2x2 - 6x = -4

4x2 -12x = -8      ganget med 2

4x2 -12x +32 = -8 + 32        Der er dit 32

(2x-3)2  = 1


Skriv et svar til: Ligninger - Komplettering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.