Matematik

Hvordan finder jeg f'(x)?

02. september 2013 af Bhargavi (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er bestemt:

F(x)=3*x-x(opløftet i)3

Bestem f ' (X), og gør rede for, at f har et maximum.

 

Denne opgave fik jeg, og jeg forstår ikke noget af det. Er de nogen, som vil hjælpe? det kunne være dejligt med en venlig sjæl, for jeg er helt lost :-(

på forhånd tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Undlad at kalde funktionen f(x) for F(x). Der må være tale om funktionen

f(x) = 3x - x3

Differentier funktionen og løs ligningen f '(x) = 0.


Svar #2
02. september 2013 af Bhargavi (Slettet)

Tak for dit svar! Men hvad mener du med "Differentier" ? og hvordan skal jeg løse en ligning f '(x) ?


Svar #3
02. september 2013 af Bhargavi (Slettet)

Det skal lige siges jeg lavede en fejl. Der skulle stå f(x)= 3*inx-x(opløftet i) 3. Undsyld :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

At differentiere en funktion f(x) betyder, at man bestemmer forskriften for funktionens afledede funktion f '(x). Når den er bestemt kan man så løse ligningen f '(x) = 0 . Et lokalt maksimumspunkt for en differentiabel funktion f(x) skal søges blandt løsningerne til ligningen f '(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2013 af Krabasken (Slettet)

- Hvad mener du med inx?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der menes så nok funktionen

f(x) = 3·ln(x) - x3 ,

dvs. der indgår den naturlige logaritmefunktion. Måske trådstarter kan af- eller bekræfte det. Det ændrer dog ikke på forklaringen i #4.


Svar #7
02. september 2013 af Bhargavi (Slettet)

så dvs. at jeg skal sætte 0 ind på x'es plads? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nej. Du skal først differentiere funktionen, og så løse ligningen f '(x) = 0. Genlæs svaret i #4.


Svar #9
02. september 2013 af Bhargavi (Slettet)

Ja jeg forstår det ikke. undskyld. Hvordan kan man løse en ligning, der hedder: f '(X) ??? Det lyder bare som en konstatering, at x(hældningen) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man skal bestemme de mulige x-koordinater, hvor grafen for funktionen f(x) har en tangenthældning lig med 0. Det gøres ved at løse ligningen f '(x) = 0 . For at løse den ligning skal man starte med at differentiere funktionen f(x).


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. september 2013 af LeonhardEuler

Differentiere funktionen f(x):

f(x) = 3·ln(x) - x3

 

Derefter sætter vi

 

............


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Jo, men giv nu trådstarter en chance for at arbejde med opgaven selv i stedet for at levere det færdige resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. september 2013 af Krabasken (Slettet)

# 12

ENIG!


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. september 2013 af LeonhardEuler

#12 Jo, jeg tænkte nu samme. Men da trådstarteren så en smule håbløs ud, så ville jeg give personen en vink imod svaret. Dog mangler han stadig den anden del af opgaven.

Men ...

måske skulle jeg have ventet.  :)


Brugbart svar (1)

Svar #15
02. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

En vink? "Han"?

Det centrale i opgaven er at bestemme forskriften for f '(x). Det er netop det første spørgsmål i opgaven. Man må forvente, at folk på gymnasialt B-niveau selv vil være i stand til at slå det fornødne op i bogen, når først opmærksomheden er rettet i den rigtige retning. Hvis trådstarter ser helt håbløs ud, som det måske var tilfældet her, hjælper det heller ikke at få det færdige resultat serveret.


Skriv et svar til: Hvordan finder jeg f'(x)?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.