Matematik

Tredjegradspolynomium, 2 rødder og en vandret linje

06. september 2013 af Kagetsu (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har et trejde gradspolynomium opsillet sådan her 

P(x)=x^3+a*x^2+b*x+c

Ja skal finde a, b og c og jeg ved at rødderne er 2 og -2, samt grafen for P har vandret tangent i 2??

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2013 af mathon

Vandret tangent for x = 2
giver dig
                                                         P '(x) = 3x2 + 2ax  + b = 0

Ved brug af rødderne kan du
opliste yderligere to ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2013 af mathon

#1
 

Vandret tangent for x = 2
giver dig
                                                         P '(2) = 3•22 + 2a•2  + b = 0

Ved brug af rødderne kan du
opliste yderligere to ligninger.


Svar #3
06. september 2013 af Kagetsu (Slettet)

Jeg kan bare ikke få det til at gå op.

Prøver at faktoropløse 0 = a*(2+2)*(2-2) og får a til 0, men kan ikke finde skridtet videre....


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. september 2013 af mathon

#2

 

Vandret tangent for x = 2
giver dig
                                                         P '(2) = 3•22 + 2a•2  + b = 0

                                                    I:                  12 + 4a + b = 0

Ved brug af rødderne kan du
opliste yderligere to ligninger.
                                                        23 + a•22 + b•2 + c = 0

                                                    II:   8 + 4a + 2b + c = 0

.

                                                        (-2)3 + a•(-2)2 + b•(-2) + c = 0

                                                    III:   -8 + 4a - 2b + c = 0

.
Træk III fra II


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. september 2013 af mathon

Træk III fra II, hvorved du får en ligning kun i b.  Beregn b.
Indsæt den fundne b-værdi i I og beregn a.
Indsæt de fundne værdier for a og b i II til beregning af c.


Svar #6
06. september 2013 af Kagetsu (Slettet)

Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

En alternativ fremgangsmåde er denne: 3.-gradspolynomiet P(x) = x3 +ax2 + bx + c er normeret, og det har de to rødder x = 2 og x = -2. Den 3. rod er derfor reel, og polynomiet har derfor formen

P(x) = (x-2) · (x+2) · (x - r) = (x2 - 4) · (x - r) = x3 - r·x2 - 4x +4r ,

hvor r er den 3. reelle rod. Vi benytter nu oplysningen P '(2) = 0:

P '(x) = 3x2 - 2r·x -4 , hvoraf

P '(2) = 3·22 - 2r·2 -4 = 0 , dvs

r = 3 -1 = 2 .

Polynomiet er altså

P(x) = (x-2)2 · (x+2) = ....


Skriv et svar til: Tredjegradspolynomium, 2 rødder og en vandret linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.