Matematik

inverse funktion

06. september 2013 af johannowiz (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg sidder med en inverse-funktion, hvor vi ved

z = 5x, så x = z/5, hermed får vi f-1(z) = x = z/5

bruger vi x som argument får vi f-1(x) = x/5

er der nogle der kan forklare mig dette, eller prøve at skære det ud i pap. fandt det i et eksempel på inverse funktioner.

 tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis der er givet en funktion y = f(x), og funktionen er injektiv, angiver den inverse funktion x som funktion af y, dvs. x = f -1(y). På figuren er grafen for f(x) den røde graf. Grafen for den inverse funktion er den blå graf, og dens graf fremkommer af grafen for f(x) ved at spejle grafen i linien y = x.


Svar #2
06. september 2013 af johannowiz (Slettet)


Svar #3
06. september 2013 af johannowiz (Slettet)

ok, tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. september 2013 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal starte med at undersøge, om funktionen er en-entydig (1:1). Det betyder, at f(x1) = f(x2) → x1 = x2. Grafisk betyder det, at enhver lodret linie møder grafen i et enkelt punkt. Det samme gælder enhver horisontal linie. Jeg plejer at tegne det op, så er det lettere at se, om den er 1:1. Man kan sige, at f-1(x) er et givet tal z i definitionsmængden af z


Skriv et svar til: inverse funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.