Fysik

Tryk!

12. september 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave, er lidt i tivl om hvordan den skla løses?

Forklar princippet bag en tegnestift.
Lav gerne en tegning med kraftpile og andre relevante størrelser.
Hvor stort er trykket af spidsen af en tegnestift, der trykkes ind med 40N, når spidsens areal er 0,025 mm2?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Angående kræfter, så vil jeg sætte tegnestiften i en lodret position. Her vil jeg eksempelvis kigge på tyndekraften, normalkraften (hvor det må gælde, at F_t=F_N, hvis du placere tegnestiften lodret). Husk at F_T er fra massecentrum og F_N er fra bunden af opbjektet dvs. nede ved spidsen.

Tryk er defineret som kraft pr. areal dvs. p=F/A.


Svar #2
12. september 2013 af maikenC (Slettet)

Nu har jeg jo F i newton, så den skal vel bare sættes ind i formlen som 40N.

Men jeg skal jo have arealet i m2, så hvordan laver jeg det om fra mm2 til m2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

0,025/(10^6) giver resultatet i meter. 


Svar #4
12. september 2013 af maikenC (Slettet)

Så den kommer til at hedde P=40N/2,5*10^-8m2 = 1,6*10^8 N/m2 

Er der rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2013 af Rasmuslarsenjylland (Slettet)

Resultatet skulle meget gerne blive 1,6*10^9N/m^2 dvs. 1,6*10^9Pa svarende til 1,6 GPa


Svar #6
12. september 2013 af maikenC (Slettet)

Okay, tak for svar.

Har faktisk et andet spørgsmål til en rapport om tryk i stillestående væsker hvor jeg skal beregne densiteten af vand.

Jeg kender formlen rho= m/V

Jeg kender vores volmen der er 1000mL, men jeg har ingen masse. hvordan finder jeg frem til den når jeg kun kender p, po og h.

Kan du hjælpe med det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2013 af hesch (Slettet)

Vand har densiteten 1g/cm3 ( ved 4oC ), det kan man slå op, og man kan så regne ud, at 1000mL må veje 1kg.

Men det var jo ikke det du skulle, du skulle beregne densiteten.

Du kender volumen, men må have glemt at veje vandet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. september 2013 af mathon

                            p = h • ρ • g  +  po

                            (p-po) = (h•g) • ρ

                            ρ  =  (p-po) / (h•g)


Skriv et svar til: Tryk!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.