Kemi

Fortynding og ligevægt

12. september 2013 af Maksilkemi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvorfor har en fortynding en virkning på en ligevægt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2013 af Eksperimentalfysikeren

En ligevægt af formen X2Y <-> 2X + Y, har ligevægtskonstant k = [X2Y]/([x]2[Y])

Hvis mængden af opløsningsmiddel halveres, vil koncentrationerne fordobles og i første omgang vil man få:

(2[X2Y])/((2[X])2·2[Y]) = [X2Y]/(4[X]2[Y]). Dette er imidlertidigt kun en fjerdedel af, hvad det vil være ved ligevægt, så ligevægten forskydes mod venstre.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2013 af mathon

F.eks. en ligevægt af formen
                                             X2Y  <-->  2X  +  Y

har ligevægtskonstant
                                             ([X]2 • [Y]) / [X2Y] = Kc


Hvis voluminet af
opløsningsmiddel
eksempelvis n-dobles, vil koncentrationerne ændres med faktor (1/n) - stofmængderne er jo konstante -

og man har reaktionsbrøken

                             Y = ((1/n)•[X])2 • ((1/n)•[Y]) / ((1/n)•[X2Y]) = (1/n2) • (([X]2 • [Y]) / [X2Y]) = (1/n2) • Kc

        Da for n>1
                             Y < Kc vil den oprindelige ligevægt forskydes mod højre, indtil koncentrationer
                              igen opfylder

                                             ([X]2 • [Y]) / [X2Y] = Kc

        Da for n<1
                             Y >Kc vil den oprindelige ligevægt forskydes mod venstre, indtil koncentrationer
                              igen opfylder

                                             ([X]2 • [Y]) / [X2Y] = Kc


Skriv et svar til: Fortynding og ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.