Matematik

Lineære funktioner

17. september 2013 af Josefine4 - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg sidder lidt fast i en opgave omkring lineære funktioner.

Opgaven lyder således:

En virksomhed har haft et analysebureau til at undersøge sammenhængene mellem udbud og pris samt efterspørgsel og pris. Resultaterne af undersøgelsen er opstillet i nedenstående tabel:

Pris                         5 kr                20 kr

Udbud                     300 stk           700 stk

Efterspørgsel           1100 stk          600 stk

Beskriv udbud og efterspørgsel ved lineære modeller, der angiver prisen som funktion af mængden. Tegn grafen for de to funktiomer i samme koordinatsystem. Bestem den mængde, hvor udbud og efterspørgsel er ens, og bestem også den pris, som virksomheden skal tage for varen.

Alt i alt, forstår jeg ikke hvordan jeg skal lave en funktion ud fra disse oplysninger.. Håber nogen kan hjælpe!

Tak :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

For Udbudsfunktionen U(p) kender man de to punkter (5;300) og (20;700) . bestem forskriften for den rette linie gennem disse to punkter.

For Efterspørgselsfunktionen E(p) kender man de to punkter (5;1100) og (20;600) . Samme fremgangsmåde.

Find derefter skæringspunktet mellem de to rette linier.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2013 af 123434 (Slettet)

Skal hun ikke bruge a=x^2-x^1/y^2-y^1?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ikke på den form, du skriver det. Der er ingen kvadrater i formlen. Skriv det ordentligt, og benyt parenteser.

a = (y2 - y1) / (x2 - x1)

Lad være med at forveksle indeks med eksponenter.


Svar #4
17. september 2013 af Josefine4

Tak for svar, men nu kan det godt være jeg spørger lidt dumt, men hvordan finder jeg de to forskrifter? Skal jeg bruge den form I snakker om?

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det bør være forklaret i din bog, hvordan man finder forskriften for en ret linie ud fra to kendte punkter på linien.

Forskriften har formen y = ax + b . Man finder hældningskoefficienten a ved at benytte udtrykket i #3. Derefter kan man indsætte et af de to punkter i forskriften og så bestemme b.


Svar #6
18. september 2013 af Josefine4

#5

Er dette så rigtigt:

a=(700-300)/(20-5)

a=26,67

b=300-26,67*5

b=166,65

f(x)=26,67x+166,65 (Udbud)

a=(600-1100)/(20-5)

a=-33,33

b=1100-(-33,33)*5

b=1266,65

g(x)=-33,33x+1266,65

Og derefter så plotte dem i i eks. geogebra? Synes bare ikke helt det stemmer.. Hvad har jeg gjort galt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Hvorfor synes du ikke, at det stemmer? Du kan selv prøve efter, om de to sæt datapunkter passer i liniernes ligninger. Brug eksakte koefficienter, eller afrund dem korrekt.


Svar #8
18. september 2013 af Josefine4

Når jeg plotter de to forskrifter ind i geogebra og vælger skæringspunkt fremtræder disse tal (18,34 , 655,52)

Vil det så sige at ved 655,52 er udbud og efterspørgsel ens? og at 18,34 er den pris som virksomheden skal tage for varen? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det betyder, at ved prisen 18,34 har udbud og efterspørgsel den samme værdi, nemlig 655,52 .


Svar #10
18. september 2013 af Josefine4

Ah okay, så er jeg med, men hvordan finder jeg ud af hvad virksomheden så skal tage for varen? Er det ikke 18,34 kr?

Brugbart svar (0)

Svar #11
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jo, det er jo den pris, hvor udbud og efterspørgsel er lige store.


Svar #12
18. september 2013 af Josefine4

#11

Tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.