Matematik

vektoropgaver, trekant

18. september 2013 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP. Er der nogen der kan forklare mig hvordan jeg løser den her opgave, og måske også kan forklare mig hvad det går ud på og hvordan det hænger sammen, for jeg kan virkelig ikke gennemskue det. Hvis bare vi starter med a ville det være perfekt


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven starter med "Tre punkter P og Q", men der er kun to punkter.

Sammen med begyndelsespunktet O danner de to punkter en trekant OPQ.

a) Beregn trekantens areal. Beregn arealet af den af vektorerne OP og OQ udspændte trekant. Det er et udtryk i t, og man skal så bestemme t, så arealet er lig med 10. Benyt determinantformlen.

b) Bestem længderne |OP|, |OQ| og |PQ| og vis, at to af dem er lige store for alle værdier af t.

c) Varier t, så den ligebenede trekant også bliver retvinklet, dvfs. så de to relevante vektorer står vinkelret på hinanden.


Svar #2
18. september 2013 af cecilied34 (Slettet)

#1 I forhold til a, hvordan kan jeg så opstille en formel for trekantens areal?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Trekanten udspændes af de to vektorer OP og OQ. Dens areal er da

T = (1/2)·|det(OP,OQ)|

Indsæt vektorenes komponenter udtrykt ved t, beregn determinanten, og beregn så trekantens areal udtrykt ved t.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2013 af mette48 (Slettet)

Lav en tegning af trekanten

0=(0,0)  P=(t , (0,25t2+1))  Q=(t , (- 0,25t2-1))  midten af PQ kaldes M = (t,0)

a) A=½h*g = ½ |PQ| *|OM|

b) hvis trekanten er ligebenet er |OP|=|OQ|

  | OP|= √( (t-0)2+ [(0,25t2+1)-(- 0,25t2-1)]2) reducer og beregn OQ på samme måde. Sammenlign resultaterne.

c) Hvis trekanten skal være retvinklet skal vinkelen mellem x-aksen og OP være 45º

 Dette betyder at 1. og 2. koordinaterne for P skal være lige store og dermed

t=0,25t2+1 find t af ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Dit udtryk for |OP| under b) er ikke korrekt. Du har blandet punktet Q's y-koordinat ind i udtrykket.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

1) (på opfordring)

Arealet af trekant OPQ er

T = (1/2)·|det(OP,OQ)| = (1/2)·|2t·(0,25t2 + 1)| = |t·(0,25t2 + 1)|

Man skal så løse ligningen

|t·(0,25t2 + 1)| = 10 , dvs.

t3 + 4t -40 = 0 , t > 0,

der har den eneste reelle rod t = 3,03196045538564 .


Svar #7
19. september 2013 af cecilied34 (Slettet)

Altså jeg får både en negativ og positiv rod men det er vel kun den positive man bruger, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

3.-gradsligningen i #6 er egentlig en ligning i |t| og derfor er t = -3,03196045538564  også en løsning.


Svar #9
19. september 2013 af cecilied34 (Slettet)

Men svaret er kun den positive rod, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, begge værdier for t frembringer en trekant med arealet 10 , med mindre det er forudsat, at t skal være > 0.


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

c) Det er klart, at det er de to ben OP og OQ, der er de lige store ben i trekanten. Hvis trekanten skal være både ligebenet og retvinklet, skal de to vektorer OP og OQ stå vinkelret på hinanden, så man skal løse ligningen

OPOQ = 0 , dvs

t2 - (0,25t2 + 1)2 = 0 ,

dvs

(t+0,25t2 +1)·(t -(0,25t2+1)) = 0 ,

der via nulreglen spaltes i de to 2.-gradsligninger

t2 +4t +4 = 0 ∨ t2 -4t +4 = 0 , dvs

(t+2)2 = 0 ∨ (t-2)2 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

b) At trekanten OPQ er ligebenet ses af, at punkterne P og Q ligger symmetrisk omkring x-aksen. Punkterne (x,y) og (x,-y) har samme afstand til begyndelsespunktet (0,0) .


Skriv et svar til: vektoropgaver, trekant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.