Matematik

Find det eksplicitte udtryk

21. september 2013 af dominicussen (Slettet)

Hjælp!!!

Jeg er helt blank på denne opgave:

Find det eksplicitte udtryk for f-1(x), og check værdierne i spørgsmål f) ovenfor.

Jeg har vedhæftet hele opgaven med mine udregninger.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det drejer sig vist om funktionen 

f(x) = √(4x-3) .

Man har y = √(4x-3) , og den pmvendte funktion udtrykker x som funktion af y. For at finde den, isolerer man x, dvs

x = (y2+3)/4 . 

Den omvendte funktion er da

-1(x) = (x2+3)/4

Det har du jo allerede fundet i din besvarelse, så hvad går dit spørgsmål ud på her?

Differentier den omvendte funktion direkte og sammenlign med det andet udtryk.


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. september 2013 af peter09 (Slettet)

ved diff. af det omvendte udtryk fås:

 f-1(x)'=  x/2


Svar #3
21. september 2013 af dominicussen (Slettet)

Jeg var bare i tvivl om hvad opgaven gik ud på. Kunne ikke forstå opgaveformuleringen, men tak det hjalp!


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2013 af peter09 (Slettet)

hvad skriver du?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2013 af peter09 (Slettet)

fatter heller ikke hvad der menes med eksplicit udtryk


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det eksplicitte udtryk er det udtryk for (f -1(x))' man finder ved at differentiere det fundne udtryk for f -1(x) , dvs. udtrykket i #2 , hvor man finder 

(f -1)'(3) = 3/2 .

Man kan også benytte udtrykket for den afledede

(f -1(x))' = 1 / f '(f -1(x))  .

Da f -1(3) = 3 , og f '(x) = 2 / √(4x-3) , er

(f -1)'(3) = 1 / f '(f -1(3)) = 1 / f '(3) = 1 / (2/3) = 3/2 .

De to metoder giver, som ventet, samme resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2013 af peter09 (Slettet)

AH... det er bare lidt af en cirkelbevægelse. Idet at man tidligere i opgaven skulle beregne (f -1)'(3)  hvilket jo ikke kan gøres uden at beregne (f -1(x))'....


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, det kan jo beregnes ved at benytte

(f -1(x))' = 1 / f '(f -1(x)) 

hvor man ikke benytter det differentierede udtryk for f -1(x) , men for f(x) . Det er den implicitte fremgangsmåde.

Den eksplicitte fremgangsmåde finder selve forskriften for f -1(x) og differentierer den.


Skriv et svar til: Find det eksplicitte udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.