Matematik

Monotoni forhold

21. september 2013 af sannepigen (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hej, er der nogen som kan hjælpe mig? Jeg har meget svær ved denne opgave :(
På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Den er vel ikke sværere, end at du også kan formulere den?


Svar #2
21. september 2013 af sannepigen (Slettet)

Her er opgaven
Vedhæftet fil:image.jpg

Svar #3
21. september 2013 af sannepigen (Slettet)

Skulle lige vedhæfte den :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal bestemme monotoniforhold og ekstrema for funktionen

fa(x) = x - 2·sin(x) + a , 0 ≤ x ≤ 2π ,

hvor a er en konstant. man skal også bestemme værdimængden Vm(fa) .

Start med at løse ligningen fa '(x) = 0 .


Svar #5
21. september 2013 af sannepigen (Slettet)

det har jeg prøvet, og lommeregneren siger "false". og jeg har indstillet den på radianer :(


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september 2013 af LeonhardEuler

Brug et Cas-værktøj


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2013 af LeonhardEuler

Du skal undersøge i hvilket interval funktionen er voksende og aftagende.

Derfor skal du løse fa '(x) = 0


Svar #8
21. september 2013 af sannepigen (Slettet)

det er også TI-Nspire jeg bruger, og den gider ikke :( jeg får dog f'(x) = 1-((pi*cos(x)) /90) men når jeg skal solve udtrykket og sætte det lig med 0(solve(f'(x)=0,x) så bliver svaret "false".


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det udtryk tyder netop på, at du har lommeregneren i "grader".

Man finder jo 

fa '(x) = 1 - 2·cos(x) ,

så man skal løse ligingen

cos(x) = 1/2

hvilket kan gøres let uden lommeregner.


Svar #10
21. september 2013 af sannepigen (Slettet)

hvor får du fa '(x) = 1 - 2·cos(x) fra?


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. september 2013 af LeonhardEuler

__

fa(x) = x - 2·sin(x) + a

fa'(x) = 1 - 2·cos(x)

__

Konstanten a bortfalder.

Og x' = 1·x1-1 = x= 1

sin(x)' = cos(x) 


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det finder man ved at differentiere forskriften for fa(x) :

fa(x) = x - 2·sin(x) + a ⇒ fa '(x) = 1 - 2·cos(x)


Svar #13
21. september 2013 af sannepigen (Slettet)

når okay, men jeg har løst ligningen :

cos(x) = 1/2  <=> x= (cos^-1) *(1/2)

hvad gør jeg nu herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Find samtlige løsninger i intervallet [0 ; 2π] .

Det er forkert at skrive 

x= (cos^-1) *(1/2)

Der er ikke noget gangetegn midt i funktionen. Man skriver

x = cos-1(1/2) = π/3 


Svar #15
21. september 2013 af sannepigen (Slettet)

skal jeg indsætte talene fra intervallet [0 ; 2π] i f'a(x) eller hvordan? for jeg får kun negative resultater


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Man skal benytte, at cos(x) er periodisk med perioden 2π, og at cos(x) er en lige funktion. 

Derfor er der de to løsninger

x = cos-1(1/2) = π/3 og

x = 2π - cos-1(1/2) = 2π - π/3 = 5π/3 

i hovedintervallet [0 ; 2π] .


Svar #17
21. september 2013 af sannepigen (Slettet)

nåår på den måde. tusinde tak!

hvordan kan jeg bestemme værdimængden?


Brugbart svar (0)

Svar #18
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Benyt, at lokale ekstremumspunkter findes blandt løsningerne til ligningen fa '(x) = 0. Undersøg også værdierne i endepunkterne af intervallet [0;2π] . Da funktionen fa(x) er kontinuert, er billedet af et afsluttet interval igen et afsluttet interval. VærdimËngden er billedet af det afsluttede interval [0;2π] .


Svar #19
22. september 2013 af sannepigen (Slettet)

jeg forstår det ikke helt? 


Brugbart svar (0)

Svar #20
22. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Beregn de fire tal fa(0) , fa(π/3) , fa(5π) , fa(2π) , og bestem det mindste (fmin) og den største (fmax) tal blandt de fire funktionsværdier, Værdimængden for funktionen fa(x) er da intervallet

Vm(fa) = [fmin;fmax] .


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.