Matematik

eksponentiel funktion of ligning til tangent

21. september 2013 af 123434 (Slettet)

1)

Funktionen f=b*x^a  ¸ opfylder, at
 og . f(2)=2  f(4)=16 
Bestem tallene a og b.

2)
En funktion f er bestemt ved
f(x)=x^4+5x
.
Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i røringspunktet  
 1, (1) f .

Hvordan løser jeg opgaverne?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2013 af LeonhardEuler

1) 

Benyt

a=frac{log(frac{y_2}{y_1})}{log(frac{x_2}{x_1})}=frac{log(y_2)-log(y_1)}{log(x_2)-log(x_1)}

b=frac{y_1}{{x_1^a}}=frac{y_2}{{x_2^a}}

For potens funktioner

 Hvor

y1 = 2  og x1 = 2

y2 = 16  og  x2 = 4


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2013 af LeonhardEuler

2)

Benyt

Ligning for en tangent i et givent punkt

I den punkt du har fået:

(x0,f(x0)) → (1,f(1))


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2013 af peter lind

1) Der findes en færdig løsningsformel som sikkert står i din bog. Alternativ: indsæt de 2 punkter i funktionsudtrykket. Det giver 2 ligninger med de 2 ubekendte a og b. Dividerer du dem med hinanden går b ud, så du kun har en ligning med den ubekendte a. Det bliver pæne tal så det er ret umiidelbart at finde en løsning

2. Ligningen for en tangent til grafen for f(x) i punktet (x0, f(x0)) er y = f'(x0)(x-x0) + f(x0)


Svar #4
21. september 2013 af 123434 (Slettet)

x^4+5x

Skal den differentieres?

4x+5?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2013 af LeonhardEuler

Ja du skal find f' (1), som svarer til f' (x0)

f(x) = x+ 5x

f' (x) = 4x3 + 5

f' (1) = 4•13 + 5 = ....


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september 2013 af peter lind

Det er korrekt at funktionen skal differentieres; men du differentiere forkert f'(x) = 4*x3+5


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2013 af LeonhardEuler

___

Beregn disse oplysninger. Sæt ind i formlen. Og dermed får du tangentens ligning


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. september 2013 af mathon

opgave 1

                   y2/y1 = (x2/x1)a

                   16/2 = (4/2)a

                    23 = 2a

                          a = 3

                   f(2) = 2 = b•23

                   1 = b•22

                   b = (1/4)

                       


Skriv et svar til: eksponentiel funktion of ligning til tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.