Matematik

Funktioner

02. oktober 2013 af Deanieskat (Slettet) - Niveau: B-niveau

De faste omkostninger ved produktion af en vare er 9.000 kr. pr. år. De variable omkostninger er 35 kr. pr. stk. Varen sælges for 55 kr. pr. stk.
Bestem forskriften for de samlede omkostninger f(x).
Bestem forskriften for den samlede omsætning g(x).
Tegn graferne for f  og g  i samme koordinatsystem.
Inden for hvilke grænser skal produktionsmængden ligge, for at produktionen ikke giver underskud?

De samlede omkostninger:

x = antal varer

Pris pr. stk. = 35 kr.

f(x) = 35x+9000

Den samlede omsætning:

Varen sælges for 55 kr. pr. stk.

g(x) = 55x


Inden for hvilke grænser skal produktionsmængden ligge, for at produktionen ikke giver underskud? Hvordan er det man regner dem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

Omkostningerne skal være mindre end eller lig med omsætningen, dvs

f(x) ≤ g(x) .

Løs denne ulighed sammen med x ≥ 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. oktober 2013 af Erik Morsing (Slettet)

f(x) = 9000 kr. + 35 kr./stk * x, husk enhederne. I ren matematik bruger man ikke enheder, fordi det er abstrakt, men i fysik, virksomhedsøkonomi og kemi er det vigtigt at skrive enhederne. Ellers bliver det uoverskueligt. Så g(x) = 55 kr./stk *x, og vi har så g(x) > f(x), og den regner du ud og finder x, det vil sige hvor mange der skal sælges, for at det giver overskud.


Svar #3
02. oktober 2013 af Deanieskat (Slettet)

Jeg er ikke helt med. Jeg kan godt se at f(x) ≤ g(x) men skal der ikke være et tal?


Svar #4
02. oktober 2013 af Deanieskat (Slettet)

Altså jeg skal gætte?


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3, #4

Nej. Du skal jo indsætte de to funktioners forskrifter, dvs. man skal løse uligheden

35x + 9000 ≤ 55x ,

sammen med x > 0 .


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. oktober 2013 af Erik Morsing (Slettet)

x'et er jo det tal, du skal finde ved at løse uligheden, det går helt ad sig selv


Svar #7
02. oktober 2013 af Deanieskat (Slettet)

35x+9000 < 55x

9000 < 55x-35x

9000 < 20x

450 < x

Det ser forkert ud, eller er det bare mig?


Svar #8
02. oktober 2013 af Deanieskat (Slettet)

Det er bare mig. Det passer perfekt. Tak :)


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.