Matematik

Pyramider

02. oktober 2013 af matematiklytter (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :-)

Nogen, som kan give mig et forslag til, hvordan jeg griber disse opgaver an?

På forhånd tak :-)
 

Vedhæftet fil: Pyramider.docx

Brugbart svar (2)

Svar #1
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

a) Man skal bestemme en ligning for planen, der indeholder fladen ABD. Bestem en normalvektor ud fra de to vektorer AB og AD, og lad planen gå gennem punktet A.

b) Vinklen bestemmes ud fra vinklen mellem de to planers normalvektorer.


Svar #2
02. oktober 2013 af matematiklytter (Slettet)

Jeg har fået vektor AB(0,3,0) og AD(-3,0,3) - skal jeg så tage krydsproduktet af de to vektorer - altså ABxAD?


Brugbart svar (2)

Svar #3
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, vektorproduktet står jo vinkelret på begge vektorer og vil derfor være en normalvektor til planen.


Svar #4
02. oktober 2013 af matematiklytter (Slettet)

Så at, jeg får normalvektoren til planen til (9,0,-9) er korrekt? :-) 


Svar #5
02. oktober 2013 af matematiklytter (Slettet)

Og så har jeg P(3;0;0) og normalvektoren n = (9,0,-9)

Derfor;

a(x-x0) + b(y-y0) + c(z-z0)

9(x-3)+0(y-0)-9(z-0) = 0

9x - 27 - 9z = 0


Korrekt?


Brugbart svar (2)

Svar #6
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du kan jo selv prøve efter, om de tre punkter A, B og D passer i ligningen. Din fundne normalvektor er ikke korrekt.


Svar #7
02. oktober 2013 af matematiklytter (Slettet)

Jamen, vektorproduktet (krydsproduktet) af ABxAD giver (9,0,-9) er det ikke også n? 


Brugbart svar (2)

Svar #8
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ikke, hvis man beregner krydsvektoren korrekt. Du har ikke beregnet krydsvektoren korrekt.


Svar #9
02. oktober 2013 af matematiklytter (Slettet)

Det er udregnet med Maple - jeg prøver lige at udregne det i hånden.


Brugbart svar (2)

Svar #10
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du kan jo let kontrollere, om dit resultat [9,0,-9] er vinkelret på begge de to vektorer [0,3,0] og [-3,0,3] .


Svar #11
02. oktober 2013 af matematiklytter (Slettet)

Nu har jeg fået min normalvektor til [9,0,9], og når jeg prikker begge vektorer med denne normalvektor får jeg 0 i begge tilfælde, så de er begge vinkelrette.
 

Og så har jeg P(3;0;0) og normalvektoren n = (9,0,9)

a(x-x0) + b(y-y0) + c(z-z0)

9(x-3)+0(y-0)+9(z-0) = 0

9x - 27 + 9z = 0

Er jeg så kommet frem til den korrekte ligning for planen?


Brugbart svar (2)

Svar #12
02. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, det er en ligning for planen. En simplere ligning er jo

x + z - 3 = 0


Svar #13
02. oktober 2013 af matematiklytter (Slettet)

Ja, du dividerer i gennem med 9 :-)


Skriv et svar til: Pyramider

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.