Matematik

Isolér k

18. oktober 2013 af EnStuderende

Hej Studieportalen.

Jeg har lidt problemer med følgende opgave, hvor jeg skal isolere k:

Her er mit forsøg på at løse den indtil videre:

Først har jeg sagt * s.

Det giver:

(t-c)S = (PDS)/(40k)

Så siger jeg * 40k.

Det giver:

[(t-c)S]*40k = PDS

Så har jeg sagt: / (t-c)s

Det giver: 40k = (PDS)/[(t-c)*S]

Så har jeg ophævet S'erne med hinanden:

40k = (PD)/(t-c)

Har herefter divideret med 40 for at få ét k:

k = [(PD)/(t-c)]/40

Jeg synes dette er et meget underligt resultat, derfor er jeg meget i tvivl, om det er rigtigt? Jeg har desværre ikke facitliste til denne opgave... så tænkte, jeg ville spørge jer. Og om I har en eventuelt nemmere måde at udregne det på?


Svar #1
18. oktober 2013 af EnStuderende

Kan jeg overhovedet ophæve S'erne med hinanden?


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. oktober 2013 af SuneChr


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2013 af Stats

Dette er mit svar... Af- eller bekræft med din lærer

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. oktober 2013 af lolzmcfly (Slettet)

#2
 

Rigtigt.

Omskriver først

t-c=(PDS)/(40K)     - Bemærk a/b/c er ækvivalent med a * c/b

Ganger med K

K(t-c)=PDS/40

Dividerer med (t-c)

K=PDS/(40*(t-c))


Svar #5
18. oktober 2013 af EnStuderende

Sune: Hvordan kom du frem til det?

smatty: Hvordan får du PD over på venstre side? Ved at dividere med dem? Så for at fjerne en tæller i en brøk, så skal man dividere med den eller hvad? Har aldrig prøvet at fjerne en tæller før... Altid kun nævner ved at gange.


Svar #6
18. oktober 2013 af EnStuderende

lolzmcfly: Kan slet ikke følge med o:

Ækvivalent?? Har aldrig hørt om ækvivalent før..

Og hvordan omskriver du til: t+c=(PDS)/(40K) ??

Er det ikke t-c... Og har du så ganget k/s med s, og så også gjort det i tælleren? Kan man godt bare det??


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2013 af lolzmcfly (Slettet)

#5
 

smatty: Hvordan får du PD over på venstre side? Ved at dividere med dem? Så for at fjerne en tæller i en brøk, så skal man dividere med den eller hvad? Har aldrig prøvet at fjerne en tæller før... Altid kun nævner ved at gange.

I det han dividerer med PD kommer højresiden til at være 1/(40*K/S) og ikke 40*K/S !!


Svar #8
18. oktober 2013 af EnStuderende

Nogen der kan forklare det her lidt mere simpelt?... Skære det ud i pap? :S


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. oktober 2013 af lolzmcfly (Slettet)

#6
 

Jo. Det bliver t-c, har også rettet det ;)
Ækvivalent = det samme som.

Først trækkes c fra begge sider. Derefter betragtes brøken. Der står:

PD/(40*K/S)

Når du diviverer med en brøk kan du gange tallet med brøkens reciprok. Den reciprokke af 1/2 er 2/1

Forstil dig at du dividerer 2 med 1/2. Det kan skrive 2/(1/2) som så kan udregnes 2*2/1=4

Derfor bliver brøken PD/(40*K/S) til PDS/(40*K)


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. oktober 2013 af Stats

Hov.. Det må i undskylde.. Kan godt se min fejl nu..

Den går galt i 3 ligning... Glemmer at højre siden ville komme til at hedde 1 / [40 · (S/K)]

Og derved er K isoleret forkert

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #11
18. oktober 2013 af EnStuderende

Hmm, okay, det har jeg aldrig hørt om før... så når der står:

PD/(40*K/S)

Burde det så ikke omskrives til:

PD * 40 S/K

??


Brugbart svar (1)

Svar #12
18. oktober 2013 af Stats

Regneregler for brøker

1)   (a/b)/c = a/bc
2)   a/(b/c) = ac/b
3)   (a/b)/(c/d) = ad/bc

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #13
18. oktober 2013 af EnStuderende

Kan a/(b/c) = ac/b ikke omskrives til = a / (b*c) også?


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. oktober 2013 af Stats

Nej.. Du kan ikke ignorer parenteserne.

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #15
18. oktober 2013 af EnStuderende

Ookay... jeg kan godt se, at det er nogle regneregler, jeg burde have lært, før jeg fik givet sådan et stykke.

Så det er regneregel: 

2)   a/(b/c) = ac/b

Du bruger..

Så giver det mere mening. Forstår bare ikke helt regnereglen i sig selv, men... ja okay :P


Svar #16
18. oktober 2013 af EnStuderende

Nårh... jeg tror, jeg forstår det nu. Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #17
18. oktober 2013 af Stats

#15
Ja det er den man skal bruge..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #18
18. oktober 2013 af EnStuderende

Og så bruger I regneregel 1) der, hvor i dividerer med t-c.... arh okay!

Mange tusind tak for jeres hjælp... havde aldrig klaret den uden jeres hjælp :)


Skriv et svar til: Isolér k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.